Veternik je po sestanku, na katerega je minister prišel iz Celja in Nazarij precej prej, kot je bilo napovedano, povedal, da je sestanek potekal v duhu izmenjave stališč in mnenj. Predstavniki Osnovnega zdravstva Gorenjske so ministru predstavili svoje predloge in zahteve zdravnikov kranjskega zdravstvenega doma, s katerimi je bilo sicer ministrstvo že predhodno seznanjeno.

Veternik je ministru povedal, da so namere o odpovedi pogodb o zaposlitvi, ki jo je za 1. april napovedalo okoli 20 kranjskih zdravnikov družinske medicine, precej resne. »Sicer ta trenutek nimam še nobene odpovedi zdravnikov, vendar imam občutek, da v ponedeljek bodo. Koliko jih bo, pa ne vem,« je dejal Veternik. Iz razgovora sodeč, se minister problematike, ki je nastala na področju družinske medicine v Sloveniji, zaveda. »Dogovor je bil, da skušamo v naslednjem tednu organizirati sestanek z zdravniškimi organizacijami, na katerem bi skušali problem osvetliti in dobiti izhode iz te krize,« je povedal Veternik. Ob tem je dodal, da se je minister hkrati na nek način tudi zavezal, da bo skušal čim prej preko vlade sprejeti aneks številka ena k splošnemu dogovoru za to leto, ki ga je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije zavrnil. Napovedal je, da bi lahko aneks šel pozitivno preko vlade v mesecu maju.

Osnovno zdravstvo Gorenjske sicer apelira na ministrstvo, naj zadeve rešijo že aprila. Kranjski zdravniki, ki bodo v ponedeljek dali odpoved o zaposlitvi, imajo namreč 60-dnevni odpovedni rok. »Računamo, da aprila še ne bo težav pri izvajanju dejavnosti, problem pa bo maja, ko bodo zdravniki koristili lanske in letošnje dopuste,« je pojasnil Veternik. Ob tem je tudi povedal, da predlog kranjske mestne občine, da bi zadevo začasno reševali s prerazporeditvijo zdravnikov iz drugih gorenjskih zdravstvenih domov, ni realna. Zdravnikov družinske medicine namreč primanjkuje po celoti regiji. »Situacija je res najtežja v Kranju, ampak premikanje iz enega v drugi zdravstveni dom ne gre,« je pojasnil.

Podatki Gorenjske o številu glavarinskih količnikov na tim kažejo veliko obremenjenost zdravnikov, pri čemer najbolj odstopata kranjski in tržiški zdravstveni dom. V kranjskem zdravstvenem domu v povprečju na enega zdravnika družinske medicine odpade kar 2.655 glavarinskih količnikov, kažejo podatki s 1. marca.

Šabeder obžaluje, da v Celju ni bilo sestanka s primarnimi zdravniki

Šabeder obžaluje, da danes v Celju ni bilo sestanka s primarnimi zdravniki o njihovi preobremenjenosti. Sešel se je namreč le z vodstvom ZD Celje in predstavniki občine. Kot so sporočili z ministrstva, se je Šabeder sicer želel takoj seznaniti z razmerami na terenu, da bi lahko čim hitreje skupaj našli najboljše rešitve »Minister socialni dialog in socialne partnerje spoštuje, kar je dokazal v preteklem delovanju. V prihodnjem tednu bo znova podal pobudo za srečanje z zdravniki. Socialnega dialoga ne izključuje,« so še zapisali v sporočilu za javnost ministrstva.

V četrtek imenovani minister se je danes napotil k predstavnikom Zdravstvenih domov Celje, Nazarje in Kranj. Namen sestankov je natančna in neposredna seznanitev z razmerami na terenu, da bi lahko čim prej ukrepali, ne pa pogajanja, so pojasnili na ministrstvu.

Iz zdravniškega sindikata Praktikum so sicer pred tem sporočili, da se je minister ob obisku zdravstvenih domov želel sestati z zaposlenimi zdravniki, ki pa so odgovorili, da želijo na sestanku uveljaviti ustavno pravico, da so na pogovorih navzoči tudi sindikati kot njihovi uradni zastopniki. Ministrstvo je po poskusu uveljavitve te pravice odpovedalo sestanek. »Skladno z določili ustave in splošne deklaracije o človekovih pravicah ima vsak delavec pravico do sindikalnega zastopanja, ki mu je nihče ne sme odreči. Zato smo v sindikatu presenečeni nad nerazumevanjem zdavnaj sprejetih civilizacijskih pridobitev,« so še zapisali v omenjenem sindikatu.