Potrdili smo identiteto 25 ljudi, ki so umrli v požaru, je dejal tiskovni predstavnik bangladeške policije. Kot je dodal, so posmrtne ostanke 24 že predali njihovim sorodnikom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Požar naj bi v poslovni stavbi z več sto zaposlenimi izbruhnil v restavraciji v 6. nadstropju. Ljudje so v paniki skakali skozi okna, da bi ubežali ognjenim zubljem, pri tem se jih je ubilo najmanj šest. V bolnišnicah zdravijo več kot 70 ljudi, ki so v požaru ali pri skoku iz stolpnice utrpeli poškodbe.

Vzrok požara policija še preiskuje, danes pa naj bi zaslišala lastnika stavbe, za katero obstaja sum, da ne izpolnjuje varnostnih standardov.

Bangladeški gasilci opozarjajo, da pogosto, a neuspešno pozivajo upravljavce stavb, naj izboljšajo varnostne in požarne pogoje v stavbah. »Protipožarni ukrepi so bili zelo slabi, ni bilo nobenih protipožarnih razpršilnikov, izhodi v sili so obstajali samo na papirju,« je povedal vodja gasilcev Shakil Newaj.

Obsežni požari so v zgradbah sicer v Bangladešu zaradi zelo ohlapnih varnostnih standardov dokaj pogosti. Med zadnjimi hujšimi tovrstnimi dogodki je bil požar v nezakonitem skladišču kemikalij 21. februarja, v katerem je umrlo najmanj 70 ljudi, 50 jih je bilo ranjenih.