»Da bi preprečili zlorabe in vmešavanje, bodo morali vsi oglaševalci v EU v svoji državi prejeti dovoljenje za objavljanje oglasov, povezanih z volitvami v Evropski parlament,« je v četrtek na blogu zapisal predstavnik Facebooka Richard Allen.

Družba upa, da bo z dodatnim preverjanjem identitete in lokacije oglaševalcev ustvarila »oviro za vse, ki razmišljajo, da bi naše oglase uporabili za vmešavanje v volitve iz tujine«, je pojasnil Allen.

Oglaševalci političnih vsebin bodo morali razkriti svojo identiteto, uporabniki Facebooka pa bodo lahko s klikom na poseben gumb ugotovili, kdo je plačal oglas. Podatki o tovrstnih oglasih bodo v spletni knjižnici dostopni sedem let.

Omejitve bodo veljale za vse vsebine v okviru kampanje za politike in politične stranke, kot tudi za oglase, ki spodbujajo k udeležbi na volitvah ali ljudi od tega odvračajo.

Allen je sicer priznal, da morda nova pravila ne bodo dovolj, da bi preprečili manipulacije na Facebooku. »Bojujemo se s pametnimi, kreativnimi in dobro financiranimi nasprotniki, ki spremenijo taktiko, ko zaznamo zlorabe,« je zapisal.

Podobne ukrepe je družbeno omrežje uvedlo že pred volitvami v Kanadi in Indoneziji. Facebook je sicer deležen pozivov k okrepitvi transparentnosti in preverjanja, odkar je ruska propaganda skušala vplivati na ameriške predsedniške volitve leta 2016.