Žalne slovesnosti, ki jo je neposredno prenašala televizija, predvajali pa so jo na javnih prireditvah po vsej državi, so se poleg predsednice vlade Jacinde Ardern in muslimanskih voditeljev in preživelih v napadih udeležili predstavniki 59 držav, med njimi avstralski premier Scott Morrison.

»Nismo imuni na viruse sovraštva in strahu. Nikoli nismo bili,« je zbranim dejala Ardernova in dodala: »Toda lahko smo narod, ki odkrije zdravilo.« Svet je obtičal v začaranem krogu ekstremizma, ki se napaja iz ekstremizma, odgovor pa je v naši človečnosti, je poudarila.

Ardernova je črno pokrivalo, ki ga je v znak spoštovanja do muslimanskih žrtev napada nosila po napadu na mošeji, tokrat zamenjala za maorsko ogrinjalo, tudi slovesnost se je začela s tradicionalnim maorskim pozdravom dobrodošlice, karango, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Desničarski skrajnež iz Avstralije je 15. marca napadel dve mošeji v Christchurchu in ubil 50 ljudi, med njimi tudi otroke. Obtoženi morilec je v svojem manifestu izražal sovraštvo do migrantov, beguncev in priseljencev ter hvalil politike, kakršno zagovarja ameriški predsednik Donald Trump.