Black Strat je pravzaprav ime, ki ga je Gilmour nadel svoji črni kitari Fender Stratocaster iz leta 1969 in, kot je poročal britanski The Guardian, predstavlja najpomembnejši kos junijske dražbe okoli 120 kitar iz Gilmourjeve zbirke.

Kitara je obrabljena in popraskana, opazno je, da jo je glasbenik veliko uporabljal, kar jo dela še bolj dragoceno. Strokovnjakinja za pop kulturo pri Christie's Caitlin Graham je ob tem povedala, da bolje ohranjeni predmeti na dražbah ponavadi prinašajo višje izkupičke, v tem primeru pa ni tako, saj po njenih besedah ravno znaki obrabe na kitari kažejo na to, kako ljuba mu je bila.

Gilmour je kitaro kupil leta 1970 v trgovini z glasbili Manny's blizu manhattanskega Times Squara. Black Strat je bila nato kar 15 let njegova glavna studijska in koncertna kitara. Med drugim je nanjo igral slovite skladbe Comfortably Numb, Money ter Shine On You Crazy Diamond.

Kitaro posodil Hard Rock Cafeju

Gilmour je v 80-ih letih minulega stoletja kitaro posodil Hard Rock Cafeju iz Dallasa, kjer je bogatila njihovo zbirko spominkov, sredi 90-ih let pa so mu jo vrnili. Nanjo je igral tudi leta 2005 ob združitvi Pink Floydov za nastop na dogodku Live 8 v Hyde Parku, nato pa je ponovno postala njegova ljubljenka. Tekom desetletij je bila kitara večkrat popravljena, med drugim so ji šestkrat zamenjali vrat.

Ocenjena vrednost kitare je po navedbah The Guardiana med 100.000 in 150.000 ameriških dolarjev. To pa je še vedno veliko manj od 2,4 milijona dolarjev, ki so jih na dražbi leta 2016 iztržili za pol stoletja izgubljeno kitaro Gibson Johna Lennona, na katero je igral skladbo Love Me Do.

Sicer je v Gilmourjevi številčni zbirki kitar večina glasbil znamke Fender, med cenovno dostopnejšimi kitarami, ki bodo ponujene na dražbi, pa je akustično-električna kitara George Washburn, za katero je predviden izkupiček med 300 in 500 dolarji.