Moštva v najmočnejši košarkarski ligi na svetu NBA so že vstopila v obdobje zadnjih desetih tekem v rednem delu sezone. Ta se bo končala 10. aprila, izločilni boji pa se začenjajo že dva dneva pozneje. Medtem ko so si na vzhodu končnico že zagotovili Milwakuee, Toronto, Philadelphia, Indiana in Boston, so na zahodu že varni branilci naslova Golden State, Denver, Portland, Houston in LA Clippers.

Medtem ko so že dolgo odpisani košarkarji Phonenixa, pa je ogromno pozornosti v zadnjih dneh deležen njihov član Devin Booker. Dvaindvajsetletni ameriški košarkar je namreč postal najmlajši igralec v zgodovini NBA, ki je na dveh zaporednih tekmah dosegel petdeset točk ali več. Varovanec nekdanjega slovenskega selektorja Igorja Kokoškova, ki je pred dvema sezonama s sedemdesetimi doseženimi točkami na tekmi proti Bostonu postavil tudi klubski rekord, je nazadnje blestel proti Utahu (59 točk) in Washingtonu (50 točk in 10 skokov). Ko je na tekmi proti Washingtonu že v prvem polčasu dosegel trideset točk, je na poti v slačilnico navijaču ob igrišču dejal: »Tudi tokrat grem po petdesetico.« To mu je na koncu tudi uspelo, s čimer je postal prvi igralec Phoenixa v zgodovini, ki je na dveh zaporednih tekmah dosegel takšno število točk. »To je blagoslov. Vesel sem, da lahko vsak dan igram šport, ki ga obožujem. Vedno, ko sem na igrišču, si želim biti še boljši,« je bil po tekmi navdušen Devin Booker. Nad odličnimi predstavami ameriškega branilca pa ni več presenečen njegov trener Igor Kokoškov: »Devin Booker je Devin Booker. Kot trener in nekdo, ki mu je res mar zanj, sem zelo vesel takih predstav.« Soncem to kljub temu ni pomagalo, saj so še 59. v sezoni izgubila in so trdno prikovana na dno zahodne konference.

Odlične predstave v dresu Oklahome nadaljuje Russell Westbrook. Ob zmagi sedmouvrščene ekipe zahoda, ki še ni potrdila nastopa v končnici, je tridesetletnik proti Indiani (107:99) dosegel 17 točk, 11 podaj in 12 skokov. S tem je že 29. v tej sezoni prispeval trojni dvojček, v tej kategoriji pa je s 133 trojnimi dvojčki na večni lestvici lige NBA že na tretjem mestu. Pred njim sta le Oscar Robertson (181) in Magic Johnson (138).

Ko smo že pri trojnih dvojčkih, dodajmo, da je sedmega v dresu Dallasa na tekmi proti Sacramentu vknjižil Luka Dončić (28 točk, po 12 skokov in asistenc). Ta je s svojim moštvom ponoči po slovenskem času gostoval pri Miamiju, s katerim se Goran Dragić še naprej krčevito bojuje za uvrstitev v končnico, kamor Dallas ne more več. Prvi medsebojni dvoboj med Dragićem in Dončićem pa je na Florido zvabil tudi dva tisoč slovenskih ljubiteljev košarke, s čimer je dvoboj med Miamijem in Dallasom postala najbolje obiskana športna prireditev s slovenskimi navijači v ZDA.