Z vidika impozantnosti je gotovo najbolj odmeval svetovni dan poezije. A ne le v zraku, kot so ugotovili na spletnem portalu siol.net, kjer so velemojstri s smučkami v četrtek leteli tako dovršeno, da je njihov slog spominjal na poezijo, ampak tudi iz velikih zvočnikov glasbenega odra, kjer si je dal duška slovenski predsednik Borut Pahor.

Borut Pahor je postal pesnik, v gledališča prihaja Nadiya Bychkova

Preden so otroci dočakali poetično točko priznanih slovenskih raperjev Nipkeja in Challeta Salleta, jih je pozdravil slavnostni gost in jim predstavil še svojo pesem, ki jo je naslovil Oda Planici. »Naša Planica je kot potica, vsaj enkrat na leto jo vzamem za sveto… Peter Prevc je hud model, ki vražje skače in leti, da smo radostni vsi… Robi Kranjec žal zdaj končuje, a novi rod že načrte snuje… Vsem orlom gre velika hvala, ker so naša čast in slava… Mi zastavo vihtimo, zmag se srečni veselimo, tu se drugo leto spet dobimo,« je niz stihov zmagovite uspešnice, sklepane izpod peresa našega predsednika. Po poročanju portala siol.net ga je občinstvo nagradilo z bučnim aplavzom, predsednik pa jih je nagovoril z besedami: »Okej, modeli. Lepo se imejte. Živijo. Uživajte.« In odvihral z nepogrešljivim rekvizitom, veliko slovensko zastavo, nazaj v predsedniško palačo.

Ob takšni veličastni predstavi je popolnoma jasno, da svetovni dan gledališča, ki se ga praznuje 27. marca, ni dobil večje pozornosti v medijih. Spomnili so se ga le v reviji Zvezde, kjer so nekaj besed na to temo spregovorili znani Slovenci, kot so radijska voditeljica Anita Gošte, novinarka Danica Lovenjak, novinarka in voditeljica Alenka Kesar in edini, ki je gledališče zares videl tudi od blizu, dramski igralec in nekdanji politik in poslanec v državnem zboru Saša Tabaković, ki je povedal, »da nas gledališče uči človeške empatije, ta pa je gradnik civilizacije in družbenega napredka«. Nič čudnega torej, da je bilo več medijskega glasu posvečenega predstavam, kot sta Seks nasveti od A do Ž, kjer bo glavno vlogo igrala lepotica in plesalka Nadiya Bychkova, in Tako ti je, mala, ki je po napovedih prvi slovenski ženski standup muzikal, v katerem boste izvedeli vse o drznih Zasavkah, samovšečnih Balkancih, neuspešnih ljubimcih in o Tanji Ribič. Tanja Ribič je namreč dobila svojo predstavo. Pravzaprav ne čisto svojo, ker gre za družinski posel. Malo je zraven pomagal soprog Branko Đurić - Đuro, bistveno več pa hči Zala, ki se je v oddaji Pop IN na Pop TV pohvalila, da je bila v predstavi – na sporedu je bila šele predpremiera – šepetalka, garderoberka, organizatorka, pomočnica režije in dramaturginja.

Adi Smolar je postal turistična atrakcija Slovenj Gradca

O materinskem dnevu je bilo povedano že vse. V časopisno-revijalnem tisku, namenjenem boljši informiranosti na področju slavnih osebnosti, so ga obdelali in z zvezdnimi izjavami osmislili že v prejšnjih številkah. Ta teden je bilo več prostora namenjenega moškim. Ena bolj presunljivih novic prihaja s Štajerskega konca, kjer je mariborski nogometni virtuoz Marcos Tavares dobil svojo ulico oziroma poštni naslov Kapetanova cesta 9. Pošta Slovenije mu je po poročanju revije Nova omogočila, da je dobil svoj naslov v obliki posebnega poštnega predala, kamor mu bodo lahko navijači pošiljali svoja pisma. Za nameček mu bo Pošta Slovenije izdelala še lastne poštne znamke. In če kdo meni, da so pisma le še del prazgodovine, se moti. Mariborski kapetan namreč pričakuje veliko pisem, čeprav ve, da je šla tehnologija naprej. Meni, da imajo pisma še vedno neko privlačnost. »Zame so gotovo bolj osebna. Sploh tista, ki so napisana z roko,« je razložil za Novo.

Še ena legenda je bila deležna posebne časti prejšnji teden. »V Slovenj Gradcu bodo aprila odprli prostor, kjer bodo na ogled dosežki Adija Smolarja, s katerimi želijo v Slovenj Gradec privabiti tudi več turistov, saj menijo, da bo to še ena od številnih turističnih atrakcij mesta miru,« se je glasila novica na spletnem portalu koroškenovice.si. Dosežki Adija Smolarja bodo sicer na ogled v stanovanju, v katerem je določeno obdobje tudi živel in ustvarjal, od junija dalje pa bo apartma namenjen turizmu – za nočitve. Rezervacije zanj bodo sprejemali prek spletne strani booking.com, Smolar pa bo ob tej priložnosti dobil tudi svojo tortico, so še nadgradili informacijo v Koroških novicah.

Marjan Šarec je imel govor na citrarski proslavi

Politiki se vse pogosteje znajdejo med smetano slovenske estrade. Roman Jakič je sicer nekdanji politik, poslanec in minister, a je dobil nekaj prostora v reviji Zvezde. Vremenoslovci so namerili, da ima morje v teh dneh pičlih enajst stopinj Celzija, temperature zraka pa so se povzpele do 24 stopinj, kar je bila za pogumne dovolj dobra kombinacija, da so se odločili za letošnji prvi skok v morje, so zapisali v Zvezdah in zraven priložili fotografijo Romana Jakiča s pripisom, da je pred kratkim še užival na Kanarskih otokih, na plaži na Dugem otoku pa je brez strahu skočil v precej hladnejše Jadransko morje. Njegov nekdanji kolega iz vrst LDS Igor Šoltes in novopečeni član Erjavčeve stranke upokojencev v nasprotju z njim nima časa za čofotanje v morju. Pripravlja se na evropske volitve. Bralcem in bralkam revije Zarja je med drugim razložil, da je ena od slabih strani službe v tujini, da si daleč od doma in najbližjih. Ampak so se že navadili na to. Težje se je privaditi vremenu, je bralkam in bralcem zaupal Šoltes. »Včasih mi je posebno težko oditi iz Ljubljane – predvsem takrat, kadar vem, da zapuščam sonce in da me v Bruslju čaka zanj tako značilen dež,« je nad »evropskimi« vremenskimi tegobami potarnal Šoltes. V DeSUS bi se lahko včlanil tudi Gašpar Gašpar Mišič, a ne zaradi politike. Nekdanji državni sekretar v kabinetu predsednice vlade in bivši šef Luke Koper je prejšnji teden postal dedek. Vnuka Mihaela mu je v postojnski porodnišnici povila znana vremenarka Pia Škofic, so poročali na portalu žurnal24.si. »Spremljamo vsak njegov premik, ne morem, da ga ne bi obiskal vsak dan, žena pa sploh! Še prababica ga je obiskala in preverila, da Pio doma čaka taka domača kokošja juha, kot se spodobi,« je povedal Mišič.

Marjan Šarec se je po poročanju revije Zvezde udeležil veličastne prireditve, ki je potekala pod okriljem radia in televizije Veseljak, v čast citrarju Mihi Dovžanu in njegovemu ansamblu. Šarec, ki je velik ljubitelj in poznavalec narodno-zabavne glasbe, je imel na prireditvi celo govor, v katerem je opozoril predvsem na neprecenljivo vlogo Dovžana pri ohranjanju citrarske dediščine in slovenske pesmi, ki nam je ne more vzeti nihče, kot je dejal ob bučnem aplavzu.