Senzorji niso vgrajeni le v najnaprednejših ali novejših modelih pralnih strojev, ampak so ti značilni za vse, ki jih je bilo mogoče kupiti v zadnjih letih letih za 450 evrov ali več. Prav tako na slabost spiranja opozarjajo proizvajalci detergentov z encimi, ki so oblikovani tako, da se oprimejo delcev hrane, a detergenti niso učinkoviti, če se encimi nimajo česa oprijeti.

Poraba vode v kuhinji se zmanjša

Hkrati se izognemo veliki količini porabljene vode. Povprečno se iz pipe izlije 8,3 litra vode na minuto. Če posodo spiramo pet minut, se ta številka poviša na 39 litrov. Pomembno je le, da s krožnika v biološke odpadke odstranimo večje dele hrane in pred pranjem posode očistimo filter v pomivalnem stroju, če ga ta ima.

Ste kdaj v dvomih, kaj in kako dati v pomivalni stroj?

Zagotovo ste se uporabniki pomivalnih strojev že znašli v raznih dilemah. Na spletnem portalu Curiosity.com so odgovorili na tipična vprašanja, ki si jih zastavijo tako novi ali tudi stari uporabniki strojev.

1. Ali morajo biti žlice in vilice ločene?

Ne, morda bi nam to lahko prihranilo nekaj časa pri razlaganju, a se ne bodo tako dobro očistile, voda zaradi enakih oblik ne more doseči vseh umazanih kotičkov pribora.

2. Je pomembno, kam postavimo kozarce?

Ja, saj močni sunki vroče vode pršijo iz vrtljivih rok z dna pomivalnega stroja.

3. Ali gredo kozarci med zobe ali čez nje?

Zagotovo vmes. Zobje skrbijo, da so kozarci stabilni in ne padejo. Hkrati pa lahko na ta način v pomivalni stroj zložimo več kozarcev.

4. Naj razvrščamo krožnike in sklede?

Zagotovo, če s tem ne pretiravamo. Posode namreč potrebujejo veliko prostora, zato je pametno razvrščati velike krožnike okrog manjših. Manjše sklede pa bi morali vedno položiti na večje. Dokler so manjše obrnjene navzdol in se nagibajo v rahlem naklonu, je postavitev v redu.

5. V katero smer naj bodo posode postavljene?

Ustvarjalci priporočajo, da so posode vedno postavljene proti sredini pomivalnega stroja, a Mike Nerdig, marketinški vodja podjetja General Electric, zatrjuje, da pri novejših pomivalnih strojih to ni težava in smer ni pomembna, saj voda posodo vedno doseže.

6. Ali je v redu, če damo ponve in lovce v pomivalni stroj?

Ja, lahko, a jih moramo položiti na dno pomivalnega stroja in jim pustiti veliko prostora. A so tudi izjeme, ki jih ne smemo dati v stroj. To so predvsem nelepljive ponve in posode iz litega železa.