Kandidati, ki so uspešno opravili postopek registracije, se bodo soočili v nacionalnih predizborih med 29. marcem in 25. aprilom. Po njihovem zaključku se bo v velikem finalu v Krakovu na Poljskem zbralo 14 finalistov, ki se bodo potegovali za glavno nagrado. Ta bo potekal 21. maja v sklopu največje ekonomske konference v tem delu Evrope Impact’19.

Odskočna deska za myWater

Robert Slavec, soustanovitelj startupa myWater, ki je lani zmagal na nacionalnem tekmovanju PowerUp! v Sloveniji, pravi: »Zmaga v Sloveniji nas je kar presenetila, ker smo tekmovali proti resnično zanimivim in dobrim rešitvam. Zelo hitro smo dobili priložnosti za sodelovanje v pospeševalnikih, izbrali pa smo Climate KIC Accelerator, ki nam je tudi zagotovil sredstva za pilotno testiranje v Sloveniji. Naprava je bila postavljena pri Planinski koči Planina Nad Vrhniko. V 14 dneh smo prišli z dvajsetih na dvesto uporabnikov na dan. PowerUp! finale v Pragi pa sva s soustanoviteljem izkoristila predvsem kot predstavitev avtomata myWater mednarodnim vlagateljem. Odziv je bil zelo pozitiven in sklenila sva veliko kontaktov. Zdaj se z InnoEnergy pogovarjamo še o nadaljnjem sodelovanju.«

Močna podpora partnerjev

Letošnje tekmovanje, na katerem je največ udeležencev iz Poljske, Srbije in Madžarke, je podprlo veliko zunanjih partnerjev, kot sta družba Rafako, ki je sponzor že tretje leto, in ukrajinski DTEK. Število partnerjev pete izdaje tekmovanja PowerUp! pa še vedno narašča. Pokroviteljstvo nad tekmovanjem so prevzeli poljsko ministrstvo za podjetništvo in tehnologijo, poljski Nacionalni center za raziskave in razvoj, CEEP (Energetski partnerji srednje Evrope) ter družbi AUGA Group in Borusan. Slovenski predizbor 2019 bo potekal v četrtek, 4. aprila, na Ljubljanskem gradu.