Senatorji so novelo zakona, ki se je je prijel naziv legitimna obramba, dokončno potrdili z veliko večino. Za je glasoval 201 senator, 38 jih je bilo proti, šest pa se jih je vzdržalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Od danes naprej se morajo kriminalci v Italiji zavedati, da bo težje biti ropar,« je sprejetje novega zakona komentiral Salvini, na sebi pa je imel majico s sloganom »obramba je vedno legitimna«.

To je tudi glavna vsebina spremembe zakona, ki pravi, da je samoobramba pred vlomilcem, ki predstavlja fizično grožnjo, vedno legitimna. Zakon tudi podaljšuje zagrožene zaporne kazni za kazniva dejanja vloma, ropa, pa tudi za motenje posesti.

Italija se ne sooča s porastom nasilja

Čeprav kritiki menijo, da se s tem zakonom poskuša v Italijo uvesti »ameriška kultura orožja«, pravniki opozarjajo, da je to zgolj mit in da zakon ne bo »olajšal« streljanja na domnevne kriminalce. Še vedno se ne bo smelo streljati na roparja, ki beži ali ki je že onesposobljen. Prav tako nihče ne bo avtomatično izključen iz preiskave zaradi uporabe orožja v samoobrambi, še posebej če bo kdo ranjen ali ubit, navaja dpa.

Eden glavnih italijanskih borcev proti orožju, Giorgio Beretta, vseeno opozarja, da bi bil tak zakon morda upravičen, če bi se Italija soočala s porastom nasilja. A se ne. Lani je bilo le 16 umorov, ki so bili povezani z vlomom ali ropom, najmanj v zadnjih 30 letih, še navaja dpa.