V nedeljo sta na letališču v Caracasu pristali ruski vojaški letali s približno 100 vojaki in 35 tonami tovora. Kot so sporočili z ruskega veleposlaništva v Venezueli, sta bili letali poslani v okviru tehničnega vojaškega sodelovanja med državama.

Rusija se je v venezuelski krizi postavila na stran predsednika Nicolasa Madura, ki se oklepa oblasti, čeprav je državo pripeljal na rob propada. ZDA skupaj s številnimi evropski in latinskoameriškimi državami podpirajo opozicijskega voditelja Juana Guaidoja, ki se je pred dvema mesecema razglasila za začasnega predsednika države in se zavzema za nove predsedniške volitve.

»Rusija ne spreminja ravnotežja moči v regiji, Rusija ne grozi nikomur za razliko od državljanov v Washingtonu,« se je danes med drugim na Trumpov poziv odzvala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Ruske enote »sodelujejo pri izvajanju sporazumov na področju vojaško-tehničnega sodelovanja«, je še povedala Zaharova in dodala, da bodo ostale v državi »tako dolgo, kot bo treba«.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je Washington obtožil poskusov »organiziranja državnega udara« v državi, ki proizvaja nafto. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je opozoril, da ZDA ne bodo mirno gledale, kako Rusija zaostruje napetosti.

Venezuelski vojaški ataše v Moskvi je danes izjavil, da so ruske enote v Venezuele v skladu z dogovorom o vojaškem in tehničnem sodelovanje in ne zato, da bi izvajale vojaške operacije.