Nekdanji gimnazijski profesor zgodovine Vasilij Goloborodko je pošten in priljubljen predsednik Ukrajine. Ima pa eno pomanjkljivost: je izmišljena oseba, lik iz televizijske serije Služabnik ljudstva, ki jo gleda dvajset milijonov ali polovica Ukrajincev. Veliko si jih želi, da bi lahko Goloborodko izstopil iz televizijskega ekrana in res zavladal Ukrajini. In morda se bo to na neki način zelo kmalu tudi zgodilo. Volodimir Zelenski, ki kot eden najbolj znanih ukrajinskih komikov igra Goloborodka, za serijo pa je napisal večino scenarija, namreč kandidira na predsedniških volitvah in ima velike možnosti za zmago. Prvi krog bo v nedeljo, drugi tri tedne pozneje. Ankete kažejo, da za Zelenskim precej zaostajata sedanji predsednik Petro Porošenko in nekdanja premierka Julija Timošenko. Zdi se, kot da ne posnema več televizijska serija življenja, ampak obratno.

Za vzor sta mu Bolsonaro in Macron

Porošenko in Timošenkova sta tajkuna oziroma oligarha, oba do vratu vpletena v korupcijo. Razkriti dokumenti ameriških sodišč kažejo, da je Timošenkova v 90. letih izjemno obogatela s preprodajo plina. V letih 2010–2014 je bila v zaporu, ker je kot premierka leta 2009 sklenila pogodbo z Rusijo, ki je bila slaba za Ukrajino, deloma pa je šlo tudi za politično maščevanje. Toda televizijski program, na katerem se predvaja Služabnik ljudstva in za katerega je Zelenski lahko posnel to serijo, pripada tajkunu Ihorju Kolomojskemu, ki je menda še bolj brezvesten. Nekateri komentatorji iz tujine menijo, da je 41-letni Zelenski le klovn in da bi bila njegova izvolitev katastrofa za Ukrajino, tudi zato, ker je povsem nepripravljen, saj na primer pravi, da sta njegov vzor Bolsonaro in Macron. Bojijo se, da si ga bo Putin zelo hitro podredil. Zelenski pa je tudi neprepričljiv, ko poudarja, da tajkunski posli Kolomojskega ne bodo vplivali na njegovo politiko.

Ne gre pa prezreti, da Zelenskega podpira tudi Oleksander Daniljuk, ki se je kot Porošenkov finančni minister resno poskušal boriti proti korupciji. Zelenski pravi, da je njegov svetovalec za gospodarsko politiko, kar naj bi pomirilo tuje investitorje. Daniljuk, ki je razočaran nad Porošenkom, ker ni niti malo odpravil korupcije, pravi: »Vse, kar odpravlja sedanji sistem, je dobro.«

Sredinec, ki ga ljudje kažejo oblasti

Potovanje v EU brez vizumov je ena redkih pozitivnih stvari, ki jih je omogočil aktualni predsednik Porošenko. Sicer pa je življenjski standard padel, predvsem na podeželju, Krim je izgubljen, nič bolje ni z vzhodnim delom Ukrajine, kjer so proruski separatisti. Ob tem, ko imajo tajkuni odločilen vpliv na politiko in na sedanje predsedniške volitve, saj so tudi lastniki vseh medijev, ankete kažejo, da Ukrajinci manj zaupajo svojemu parlamentu kot ruskim medijem, ki spodbujajo konflikt v Ukrajini. Zelenski naj bi tako »igral vlogo sredinca, ki ga hočejo Ukrajinci pokazati oblastem«, pravi eden od ukrajinskih analitikov.