»Prepričan sem, da je tisto, kar smo poskušali v preteklosti, propadlo. Hkrati pa sem optimističen, da nam bo to, kar delamo, prineslo rezultate, ki bodo boljši tako za Izraelce kot Palestince,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Pompeo v kongresu.

Palestinci sicer zavračajo posredniško vlogo administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker da več kot očitno zastopa predvsem izraelske interese, ki so tudi v nasprotju z odločitvami mednarodne skupnosti - od priznanja judovskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih in priznanja Jeruzalema za prestolnico Izraela, čeprav naj bi bil vzhodni del prestolnica prihodnje palestinske države, ter preselitve veleposlaništva tja.

Na drugi strani so ZDA zaprle palestinsko predstavništvo v Washingtonu, se umaknile iz članstva v mednarodnih organizacijah in telesih Združenih narodov, ki naj bi bile nastrojene proti Izraelu, ustavile pa so tudi financiranje agencij ZN, ki pomagajo Palestincem.

Ta teden je Trump tudi priznal izraelsko suverenost nad Golansko planoto, ki jo je Izrael zasedel Siriji. Po mnenju analitikov so te poteze Trumpa tudi očitno namenjene podpori desničarskemu izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju pred parlamentarnimi volitvami.

Pompeo se je v kongresu sicer izognil neposrednemu odgovoru na vprašanje, kakšna usoda čaka dogovorjena dolgoročna rešitev v obliki dveh držav, izraelske in palestinske, ki bi sobivali v miru in varnosti. Ta koncept rešitve bližnjevzhodnega problema so ZDA podpirale več desetletij, vse bolj pa se zdi, da bo Trumpova administracija to opustila.

Zunanji minister ZDA je sicer glede vprašanj vzpostavljanja palestinske države, meja, statusa Jeruzalema in izraelskih naselbin dejal le, da si ZDA želijo "razširiti razpravo". Ameriški načrt bo "temeljil na dejstvih na terenu in realistični oceni tega, kaj bi lahko prineslo dober rezultat," je še dejal Pompeo.

Demokratski kongresniki so glede Pompeovih napovedi precej manj optimistični. David Price ga je sarkastično izzval, ali je »pot naprej morda popolna marginalizacija in osamitev Palestincev«, glede na dosedanja dejanja Trumpove administracije.