Da je letošnji proračun protiustaven, so že prejšnji teden opozorili tudi v SDS, predsednik stranke Janez Janša pa je napovedal, da bodo zahtevali ustavno presojo. A predlog, ki so pripravili v največji opozicijski stranki, se poslancem NSi pravno ne zdi dovolj dobro utemeljen, zato zanj ne morejo prispevati svojih podpisov.

»V NSi si želimo strokovno in pravno dobro argumentirano zahtevo za ustavno presojo, zato smo k pripravi utemeljitve povabili skupino uglednih ustavnih pravnikov in ekonomistov,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so spomnili na opozorilo fiskalnega sveta, da je raven izdatkov letošnjega proračuna v nasprotju z zakonom o fiskalnem pravilu. »Politika je prva dolžna spoštovati zakone. Gre za vprašanje spoštovanje pravne države in vlada ne more arbitrarno odločati, ali bo spoštovala zakone,« so opozorili v NSi ter dodali, da je po nasvetu ustavnih pravnikov in ekonomistov za zaščito pravne države v danem primeru najprimernejše sredstvo zahteva za presojo ustavnosti proračuna.

Fiskalni svet je februarja še pred potrditvijo rebalansa v DZ opozoril, da načrtovani izdatki za 270 milijonov evrov presegajo okvir, ki ga določa v ustavi zapisano fiskalno pravilo. Ta odklon pa bi bila lahko še višji, saj je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj pred kratkim znižal napovedi gospodarske rasti. Če k temu dodamo še nove znake ohlajanja gospodarstva, kamor slovensko gospodarstvo največ izvozi, potem je jasno, da smo dolžni ukrepati, so opozorili v NSi.

DZ je rebalans, s katerim se letošnja poraba prvič zvišuje prek deset milijard evrov, v začetku marca sprejel s podporo poslancev koalicije, Levice in SNS, proti pa so glasovali v NSi in SDS. Postopek za oceno ustavnosti lahko sicer z zahtevo med drugimi začnejo državni zbor kot ustanova ali tretjina poslancev DZ, državni svet in vlada.