Sprejem Rosalesove je namenjen predvsem ponovni vzpodbudi Guaidoja, ki se sooča z velikim pritiskom predsednika Nicolasa Madura, ki mu sicer odreka legitimnost. Rosalesova se bo v četrtek na Floridi sestala tudi s prvo damo ZDA Melanio Trump.

Ameriški predsednik je srečanje z Guaidojevo soprogo izkoristil predvsem za odziv na odločitev Moskve, da pošlje v Venezuelo vojake in vojaško opremo. »Rusija se mora umakniti,« je dejal in Rusijo tudi pozval, naj opusti podporo Maduru.

Na novinarsko vprašanje, ali ZDA razmišljajo o vojaškem posredovanju proti Madurovemu režimu, je Trump ponovil, da so »vse možnosti na mizi«. Ocenil pa je, da gospodarske sankcije proti Madurovemu režimu delujejo. »So pod velikim pritiskom. Nimajo denarja, nimajo nafte, nimajo ničesar. Nimajo elektrike,« je dejal Trump.

Rosalesova se je pred tem sestala tudi z ameriškim podpredsednikom Mikom Penceom, ki je prav tako pozval Rusijo k umiku iz Venezuele. Prihod ruskih letal v Venezuelo ta konec tedna je označil za provokacijo, še poroča AFP.