Čemaž ali medvedji česen, kot mu tudi pravijo, je kot nalašč za začetek pomladi, ko spremenimo svoj jedilnik in nekoliko izdatnejše zimske jedi počasi nadomestimo z lažjimi spomladanskimi. S svežimi čemaževimi listi lahko začinimo marsikatero jed, denimo zeleno ali regratovo solato, narežemo ga na testenine ali rižoto, poda se v jajčno omleto, imenitno se ujame s svojimi sodobniki šparglji, ki na Primorskem že tudi poganjajo in se bomo o njih zagotovo še pogovarjali. Pripravimo ga lahko tudi kot namaz – liste sesekljamo in dodamo oljčno olje ter morsko sol. Tak namaz lahko vložimo v kozarec in ga na hitro steriliziramo ter hranimo v hladilniku. Tak namaz lahko nadgradimo z zdrobljenimi orehi ali pinjolami, naribanim parmezanom in poprom, s čimer dobimo pesto, ki se imenitno odreže tudi kot preliv za testenine. Drobno narezane liste čemaža dodamo krompirjevi juhi in dobimo čemaževo, po današnjem receptu pa bo nastala izjemna čemaževa rižota. Sesekljan čemaž lahko zamesimo v testo in spečemo okusne kruhke, skupaj s špinačo ali šparglji in sirom ga spečemo v piti, zavitku ali omleti… Pravzaprav lahko čemaž uporabimo povsod, kjer sicer uporabljamo česen.
Križemkražem s čemažem
Tokratni naslov bi se lahko glasil tudi Križemkražem za čemažem, saj v tem času marsikdo teka po vlažnih globelih in nabira to okusno aromatično zel.

Iz svežih listov čemaža, oljčnega olja, zmletih orehov, soli in po želji še naribanega trdega sira lahko pripravimo zelo okusno vsestransko uporabno omako oziroma pesto. (Foto: La Vanda)