Štirikratni svetovni prvaki Italijani so kvalifikacije za evropsko prvenstvo začeli z dvema zmagama in s šestimi osvojenimi točkami pričakovano zasedajo vrh skupine J. Potem ko so minuli konec tedna z 2:0 premagali Fince, so se tri dni kasneje znesli še nad Liechtensteinom. Odpravili so ga s kar 6:0 in dosegli najvišjo zmago po letu 1962, ko so bili z identičnim izidom boljši od Turkov.

Šestkrat so sicer zadeli še marca leta 1993, ko so bili s 6:1 boljši od Malte, strelsko razpoloženi pa so bili tudi pred dvema letoma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Tudi tedaj je bil njihova žrtev Liechtenstein, ki so ga premagali s 5:0.

Tretjino zadetkov na torkovem obračunu je prispeval Fabio Quagliarella, ki je pri starosti 36 let in 54 dni postal celo najstarejši strelec italijanske reprezentance v zgodovini. Napadalec Sampdorie je prestižni naziv odvzel rojaku Cristianu Panucciju, ki je med letoma 1994 in 2008 v 57 nastopih za azzurre dosegel štiri zadetke, zadnjega, ko je štel 35 let in 62 dni. Poleg tega so Italijani na tekmi proti nogometnemu palčku svojo mrežo že petič zapored ohranili nedotaknjeno, kar jim je nazadnje uspelo pred štirinajstimi leti, ko jih je vodil Marcelo Lippi. »Rad bi se zahvalil soigralcem, ki so me ves čas spodbujali, da dosežem zadetek, kot tudi selektorju Robertu Manciniju, da mi je dal priložnost. Star sem 36 let, a tega ne občutim. Sem srečen in fizično dobro pripravljen,« je po tekmi dejal Fabio Quagliarella.

Tudi v reprezentanci Španije, ki je v skupini F v gosteh z 2:0 premagala Malto, je ključno vlogo odigral veteran. Čeprav so nogometaši z Iberskega polotoka tekmo končali s kar 83,5-odstotno posestjo žoge – najvišjo po letu 2006 – so odpor gostiteljev dokončno strli šele v drugem polčasu. K temu je močno pripomogel 33-letni rezervist Jesus Navas, ki je ob prihodu v igro močno poživil igro svojega moštva, dobro predstavo pa kronal s podajo za drugi gol.

Španci so na stadionu Ta'Qali v gosteh gol dosegli že na 14. tekmi zapored in tako izenačili dosežek pod selektorjem Vicentom del Bosquejem med letoma 2008 in 2010. To jim je uspelo kljub temu, da so bili na klopi brez selektorja Luisa Enriqueja, ki na Malto ni odpotoval zaradi družinskih zadev. »Zmago posvečamo Luisu Enriqueju in njegovi družini. Tudi mi smo družina, in če ima kdo težave, ga v težavnem obdobju poskušamo podpreti,« je dejal kapetan Španije Sergio Ramos, ki je vpisal že 121. nastop za reprezentanco in se s tem izenačil z vratarjem Ikerjem Casillasom.

Neverjeten zasuk je v skupini D proti Švicarjem v Baslu uspel Danski. Ta je še do 84. minute zaostajala z 0:3, nato pa do konca obračuna zadela trikrat in se razveselila remija. »Ko je Granit Xhaka v 79. minuti zapustil igrišče, se je Švica zlomila,« so ob polomu domače zasedbe zapisali pri Basler Zeitung. »V obrambi so postali zmedeni. Iz minute v minuto in po vsakem doseženem golu so delovali bolj zmedeno,« so še dodali v časniku. »Prav zaradi takih tekem obožujem nogomet. Moji igralci so se dvignili in na koncu so se zdeli večji zmagovalci kot Švicarji, ki so ostali brez dveh točk,« pa navdušenja nad osvojeno točko ni skrival danski selektor Age Hareide.