Na Balkanu se sprašujejo, ali so res športno nekulturni. Ko so v ponedeljek v Podgorici igrali kvalifikacijsko nogometno tekmo za evropsko prvenstvo 2020 med Črno goro in Anglijo, so črnogorski navijači temnopolte angleške nogometaše zasuli z rasističnim navijanjem. Najbolj so z rasističnimi opazkami napadli nogometaša Dannyja Rosa. Že nekaj minut po začetku tekme je rasistične opazke navijačev slišal komentator radia BBC5 in o tem v živo poročal poslušalcem radia. Po tekmi so tudi nekateri igralci potrdili, da so slišali rasistične vzklike. Zanimivo je, da igralec Danny Rose ni bil prvič tarča rasističnega navijanja na Balkanu. Leta 2012 so mu navijači v Srbiji pripravili podobno »dobrodošlico«, ko je igral za angleško reprezentanco U-21. Tedaj je bila srbska nogometna zveza kaznovana s 65.000 funti kazni in tekmo brez gledalcev. Tudi zato je organizacija Fare (Football Against Racism in Europe), ki se bojuje proti diskriminaciji v nogometu, ponedeljkovo tekmo še pred njenim začetkom označila za »zelo kritično glede rasizma«. Na tekmo so poslali tudi svojega opazovalca, ki je skrbno zapisoval rasistične izpade navijačev.

Po tekmi je v Veliki Britaniji zavladal vihar, češ, kakšno balkansko obnašanje je to. Incident je Angleška nogometna zveza nemudoma prijavila Evropski nogometni zvezi (Uefa), ki se je odločila dogodek raziskati, odločitev o morebitni kazni pa bodo oznanili 16. maja. Črnogorski nogometni zvezi grozi igranje pred praznimi tribunami in minimalna kazen 50.000 evrov. V zvezi z incidentom se je oglasil tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki je za BBC dejal, da ne more verjeti, da še vedno obstajajo ljudje, ki se tako obnašajo, in da je to katastrofa.

Srbi trdijo, da pri njih ni rasizma

Selektor Črne gore Ljubiša Tumbaković pa je prav nasprotnega mnenja, saj je izjavil, da ni slišal nobenih rasističnih opazk. Tudi predsednik sindikatov srbskih nogometašev Mirko Poledica je za srbske medije dejal, da rasizem v nogometu v Srbiji ni sistemski problem in da v srbskih klubih igra kar nekaj temnopoltih igralcev, pa se še nihče ni uradno pritožil zaradi rasizma. Kar je nenavadno, saj so recimo 11. februarja v parku v Kruševcu zaradi rasizma fizično napadli temnopolta igralca nogometnega kluba Napredak Ibrahima Ndiaya in Regisa Samuela Bahe. Oba sta končala v bolnišnici, vodstvo kluba pa jima je sporočilo, da lahko brez nadaljnjega ostaneta v klubu, češ »da se to lahko v Srbiji zgodi vsakomur, ker je povsod polno nerazumnih in nasilnih ljudi«.

Podoben incident se je zgodil leta 2006, ko so domači navijači napadli igralca Borca Mika Tamvaniera in na stadionu razvili napis, naj odide, ker ni dobrodošel, ob tem pa še namigovali na kukluksklan. Konec sezone je Zimbabvejec res odšel, kar je bilo bržkone pametno, saj so kmalu za tem v parku napadli njegovega soigralca iz Nigerije Babatuna Lukmona. Zaradi rasističnega incidenta je bil pred tremi leti iz Olimpije odpuščen srbski trener Marko Nikolić, ki je nigerijskemu napadalcu Blessingu Elekeju zabrusil, da je »idiot črni«, ker je v sodnikovem podaljšku predolgo časa proslavljal zadetek z molitvijo, trener pa je zahteval, da se igra takoj nadaljuje.

Incidenti v vseh ligah

Seveda se rasizem ne pojavlja le na zelenicah Balkana. Ne glede na to, kako močno se Uefa bojuje proti rasizmu, je bilo po poročilu Fare samo februarja na evropskih zelenicah več kot trideset izpadov rasizma, diskriminacije in ekstremnega nacionalizma. In to ne le v balkanskih, temveč v skoraj vseh evropskih ligah. V angleški ligi so na primer na tekmi West Hama Uniteda proti Liverpoolu navijači West Hama Uniteda vzklikali islamofobna gesla Mohamedu Salahu. V španski ligi so navijači na tekmi Raya Vallecana proti Atleticu iz Madrida salutirali z nacističnimi pozdravi, na hrvaški tekmi med Hajdukom in Gorico so razvili transparente s fašistično vsebino, v nizozemski ligi so na tekmi med Feyenoordom in Ajaxom vzklikali antisemitske slogane, na tekmi španskega pokala med Barcelono in Realom Madridom pa so Gerardu Piqueju vzklikali homofobna gesla, njegovo družino pa obmetavali z rasističnimi slogani. Temu lahko dodamo še marčevsko zgodbo iz Rusije, kjer je nogometaš kluba Ural in nekdanji reprezentant Pavel Pogrebnjak v intervjuju za časopis Komsomolska pravda dejal, da je »čudno, da za rusko reprezentanco igrajo temnopolti igralci«. Ob tem je še dodal, da je proti naturalizaciji temnopoltih igralcev. Za izjavo so ga minuli teden kaznovali s prepovedjo igranja do konca sezone in denarno kaznijo 4000 dolarjev. Nogometaš se je za izjavo opravičil, češ da nikogar ni hotel užaliti in da nima nič proti temnopoltim nogometašem.