Danes 94-letni Jazov je najvišji uradnik med nekdanjimi vojaškimi častniki Sovjetske zveze, ki so jim danes po treh letih sojenja izrekli kazni. Drugih 66 obdolžencev je prejelo kazni v višini od štiri do 14 let zapora. Na izrek kazni sta danes prišla zgolj dva.

Sodba še ni pravnomočna, odvetnik obdolžencev pa je že napovedal pritožbo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rusija in Belorusija sta sicer že pred tem zavrnili zahtevo za izročitev obdolžencev. Moskva je zavrnila tudi zahtevo za zaslišanje nekdanjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova in sojenje označila za nezakonito.

Sin ene od žrtev napada je v odzivu dejal, da je to »zgodovinski dan za Litvo in celotno mednarodno skupnost«. O zgodovinskem dnevu je govorila tudi litovska predsednica Dalia Grybauskaite.

To sojenje je povezano z napadom sovjetskih sil na zgradbo litovske javne radiotelevizije in televizijskega stolpa januarja 1991, ki ju je želelo zaščititi več deset tisoč podpornikov gibanja za neodvisnost države. Pri tem je bilo ubitih 14 civilistov, še več kot 700 ljudi pa je bilo ranjenih. Litva je sicer neodvisnost od Sovjetske zveze razglasila marca leta 1990, zveza pa je bila uradno razpuščena decembra 1991.