Nekdanjega prvega moža Istrabenza Bavčarja in nekdanjega predsednika uprave Maksime Holding Golubića obtožnica bremeni zlorabe položaja oz. pomoči pri tem kaznivem dejanju v zvezi s sklenitvijo ter podpisom različnih pogodb in listin, s katerimi je Istrabenz leta 2007 vstopil v terminski posel, ki ga je imela z Banko Celje sklenjenega Maksima Holding.

Posel se je nanašal na obvezen nakup delnic Intereurope po točno določeni ceni in v točno določenem obdobju, tako da je ob zapadlosti terminskega posla vso škodo, ki bi jo sicer iz tega posla utrpela Maksima Holding, nase prevzel Istrabenz. Istrabenz naj bi delnice preplačal za 3,7 milijona evrov, za kolikor naj bi bilo podjetje tudi oškodovano.

Dolgotrajno sojenje na koprskem okrožnem sodišču so morali med drugim v začetku letošnjega leta začeti znova zaradi zamenjave sodnice porotnice, ki se ni več mogla udeleževati obravnav.

Na današnjem naroku je predsednica sodnega senata Orjana Trunkl sicer že ugotavljala, da se je dokazni postopek izčrpal, vendar je Golubićeva obramba vztrajala, da je v smislu izvrševanja pravice do obrambe treba zaslišati še predstavnika Banke Celje, ki naj bi bil ključen pri sklenitvi inkriminiranega posla. Prvoobtoženi Bavčar pa je opozoril, da še ni prejel prepisa prejšnjega naroka glavne obravnave in se zato ni mogel pripraviti na morebitni zagovor.

Trunklova je očitno ustregla prošnjam obrambe, saj je za naslednji narok prihodnji ponedeljek predvideno še eno zaslišanje. Zatem je pričakovati, da bo sodišče vendarle sklenilo dokazni postopek in bo tako nastopil čas za zaključne besede tožilstva in obtoženih.