Sorodnico peteršilja, korenja in drugih podobnih vrtnin uporabljamo v treh oblikah: kot liste na mladih vejicah, kot stebla, ki so v resnici že krepke veje, in kot gomolj, ki je v resnici korenina. Liste (tudi posušene) uporabljamo kot začimbo, stebla sploh čez lužo surova grizljajo ob srebanju mešanih napitkov, sicer pa so nepogrešljiva sestavina prave bolonjske omake, z gomoljem pa so že naše srednjeevropske prababice kuhale različne (zlasti govejo) juhe. Zaradi različnih delov ene in iste rastline, ki jih pri zelenjavarjih najdemo ločeno, sta se ponekod uveljavila precej nerodna izraza stebelna in gomoljna zelena.

Zelena je ena tistih rastlin, ki jih v Evropi pridelajo več kot na Kitajskem; še zlasti veliko v Italiji, Angliji in Franciji. Pri nas poleg listov najpogosteje sežemo po gomolju zelene, ki pa ga lahko poleg juhe uporabimo še drugače. Med najbolj znane jedi iz gomolja zelene sodi pire, ki ga pripravimo enako kot krompirjevega, nihče ne bo zameril niti, če za pire uporabimo polovico krompirja in polovico zelene. Zanimiva jed nastane tudi, če gomolj narežemo na paličice in jih ocvremo kakor krompirjev pomfrit. Pravzaprav lahko zeleno pripravimo na domala vse načine, ki jih poznamo za pripravo krompirja. Ste že pokusili hrustljavo zapečen čips iz zelene? Z lupilnikom za krompir ali podobnim orodjem zeleno narežemo na lističe, ki jih lahko po stari šoli ocvremo v olju ali zgolj poškropimo z oljem ter lepo razporejene po pekaču spečemo v pečici. Gomolj zelene bi lahko uspešno pripravili tudi na način praženega krompirja, a kdove, kaj bi na to inovacijo porekli udje Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Zagotovo pa vam bo uspela jed po tokratnem dobro preizkušenem receptu.

Zrezki v omaki iz pražene zelene

4 piščančje ali poljubne druge zrezke (po 200 g), 0,5 srednje velikega gomolja zelene, 1 manjšo čebulo, vejico zelene (še raje luštreka), šopek peteršilja, 2 žlici oljčnega olja, 3 žlice jušne osnove, 0,5 dl sladke smetane, 1,5 dl kisle smetane, pol žličke morske soli, 2 ščepca sveže zmletega pisanega popra, 10 celih zrn popra.

Zrezke oplaknemo pod vodo in jih s papirnatimi brisačami dobro osušimo. Po želji jih narežemo na trakove. Natremo jih s soljo in poprom. Čebulo olupimo, operemo in drobno sesekljamo. Gomolj zelene očistimo, olupimo in operemo. Narežemo ga na drobne koščke oziroma sesekljamo v sekljalniku. Vejico zelene (ali luštreka) in peteršilj operemo, otresemo in drobno sesekljamo. Pristavimo večjo ponev in jo dobro segrejemo. Vanjo vlijemo olje in dodamo zrezke oziroma trakove mesa. Dobro ga popečemo, pri čemer je treba upoštevati, da je piščančje ali puranje meso pečeno že po nekaj minutah, svinjsko potrebuje malo več časa, bistveno več pa govedina, zlasti če ni dobro uležana ali vsaj potolčena. Pečeno meso nato odstavimo na segret krožnik in ga pokrijemo, da ostane toplo. V ponev, ki je ne obrišemo, dodamo šalotko in jo zlato rumeno popražimo (po potrebi dodamo žlico olja). Dodamo sesekljano zeleno in jo prav tako popražimo. Prilijemo jušno osnovo, sladko in kislo smetano ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo poprova zrna, sesekljan peteršilj in liste zelene. Vse skupaj kuhamo toliko časa, da se omaka nekoliko zgosti (približno pet minut). Zrezke ali trakove nato razporedimo na krožnike in jih prelijemo s pripravljeno omako. Morda pa je še bolje, če popečeno meso za minuto potopimo v vročo omako in nato vse skupaj nadevamo na krožnike. Kot prilogo lahko postrežemo kuhan riž z grahom, pečen krompir ali krompirjev pire.