Kot so danes sporočili z ministrstva za kulturo, je v interesu države in občine, da se olajša dostop do vseh treh spomenikov v Vrbi na Gorenjskem, in sicer do rojstne hiše Franceta Prešerna, Cerkve sv. Marka in vaške lipe. "Z nakupom se bo omogočil dostop do vseh treh spomenikov, prav tako verjamemo, da do incidentov s sosedi, kot smo jim bili priča leta, ne bo več prihajalo," so izpostavili.

Žirovniški župan Leopold Pogačar je povedal, da se bodo prihodnji teden predstavniki občine in ministrstva za kulturo sestali z nepremičninsko agencijo, ki skrbi za prodajo domačije. Na sestanku naj bi sestavili kupoprodajno pogodbo in dorekli vse podrobnosti prodaje, vključno s ceno.

Občina si za nakup Ribčevine prizadeva kar dve desetletji. Leta 2012 sta jo lastnika Janez Arko in njegova žena Tanja Pangerc že prodajala, a sta zanjo zahtevala 2,5 milijona evrov. Sedaj je določena prodajna cena za domačijo, ki obsega stanovanjsko hišo, gospodarski objekt in skoraj 4000 kvadratnih metrov zemljišč, 370.000 evrov. Občina in država pa imata predkupno pravico za nakup omenjenih nepremičnin.

Kot je povedal Pogačar, se z ministrstvom še niso pogovarjali o tem, kaj naj bi naredili z nepremičninami, ki jih nameravajo kupiti. Občina ima interes, da bi v gospodarskem objektu za Prešernovo rojstno hišo uredili sprejemni center, manjšo trgovino, prostor za skladiščenje in galerijo, v kateri bi se odvijali kulturni večeri, razstave in podobni dogodki, ki sedaj potekajo v izbi Prešernove hiše, ki za to ni primerna in je na ta način po nepotrebnem preobremenjena.

Čeprav imata občina in država večji interes za nakup gospodarskega poslopja kot pa hiše, je, kot pravi župan, treba rešiti kompleks kot celoto, da se ne bi v prihodnje znova pojavili problemi glede dostopa do cerkve sv. Marka. Že leta namreč prihaja do konfliktov med Arkom in obiskovalci Prešernove rojstne hiše, ki se odpravijo po označeni poti do cerkve, saj Arko ne priznava javne poti, temveč poudarja, da obiskovalci hodijo po zasebni lastnini in jih z nje podi.