Skupina oboroženih neznancev je 22. februarja letos, pet dni pred drugim srečanjem Donalda Trumpa in Kim Jong Una v Hanoju, vdrla v zgradbo veleposlaništva Severne Koreje v Madridu in odnesla digitalno opremo z zaupnimi podatki. Preiskava dogodka je potekala v strogi tajnosti, vodil pa jo je španski sodnik Jose de la Mata, ki je v torek umaknil oznako zaupnosti in izdal mednarodno tiralico za desetimi napadalci, vključno z vodjem, ki je pobegnil v ZDA.

Zavedli tudi španske policiste

O incidentu so španski mediji skopo poročali v začetku marca, nekaj dni po dogodku. Na osnovi namigov in podatkov, ki so jih pridobili od policije in nacionalne obveščevalne agencije CNI, so pisali, da je bila deseterica napadalcev oborožena z vadbenimi pištolami, noži in železnimi palicami, kar je v torek v sporočilu za javnost potrdil tudi sodnik De la Mata. Napadalci so po izsledkih preiskave 22. februarja vdrli v zgradbo okoli 16.34; takrat je v veleposlaništvo vstopil vodja skupine, identificiran kot Adrian Hong Chang, sicer mehiški državljan s stalnim prebivališčem v ZDA.

Hong Chang se je predstavil kot lastnik podjetja, ki deluje v Združeni arabskih emiratih in Kanadi. Zaprosil je za pogovor z odpravnikom poslov, češ da njegovo podjetje želi investirati v Severno Korejo. Med čakanjem je odprl vzhodna vrata veleposlaništva, skozi katera je nato v stavbo prišlo ostalih devet oseb. Takoj zatem so izvedli napad in onesposobili osem uslužbencev. Grozili so jim, jim zvezali roke in jih pretepali. Sodnik De la Mata navaja, da so enako ravnali z odpravnikom poslov, ki so ga odvedli v kletni prostor, kjer naj bi ga vodja napadalcev poskušal prepričati, da dezertira.

Soprogi enega od severnokorejskih diplomatov, ki je bila ob dogodku na veleposlaništvu, se je uspelo skriti in nato skozi okno v prvem nadstropju pobegniti na ulico, kjer je zaprosila mimoidočega, naj pokliče policijo in zdravstveno urgenco, ker je bila poškodovana. Po prejemu obvestila je policija poslala na kraj dogodka patruljo. Ta je pozvonila na vratih veleposlaništva, odprl pa jim je vodja napadalcev, ki se je predstavil kot diplomat. Imel je pripeto klasično značko z likom severnokorejskega voditelj Kim Jong Una, na policistovo vprašanja, ali imajo kakšne težave in potrebujejo pomoč, pa je odgovoril, da je vse v najlepšem redu. Okoli 21.40 je večina napadalcev zapustila stavbo veleposlaništva z diplomatskimi avtomobili, medtem ko je njihov vodja Hong Chang odšel nekaj minut kasneje skozi stranska vrata, kjer ga je po naročilu čakal taksi. Po podatkih sodnika so napadalci odnesli dva računalnika, dva trda diska, en mobilni telefon in dva USB-ključa.

Podatke izročili FBI

Po ugotovitvah preiskave je vsaj Hong Chang nemudoma odpotoval na Portugalsko, od tam pa naslednji dan z letalom v New Jersey v ZDA. Pet dni zatem je stopil v stik z ameriškim zveznim preiskovalnim uradom FBI in seznanil njegove agente z napadom na severnokorejskem veleposlaništvu v Madridu ter jim izročil ukradeno digitalno opremo z avdiovizualnimi podatki.

Španski sodnik domneva, da so napadalci pripadniki gibanja za osvoboditev Severne Koreje z imenom Cheollima Civil Defense (CCD), ki se bori proti dinastiji Kim. Španska protiobveščevalna agencija CNI sumi, da so delovali pod okriljem ameriške Cie, toda De la Mata v poročilu napadalcev ne povezuje z nobeno tujo obveščevalno službo. Ob tem je zanimivo dejstvo, da je bil severnokorejski veleposlanik v Madridu od oktobra 2013 do septembra 2017 Kim Hyok Chol, ki je zdaj vodilni severnokorejski pogajalec z ZDA.