»Če jutri ne sprejmemo proračuna, podam odstop. Da vidimo, kdo so grobarji GZOP (Gibanja za občino Piran, op.p.). Mene več ne bo, a vas, svetnikov, tudi ne. Volitve!« je piranski župan Đenio Zadković na predvečer občinske seje zapisal na spletnih omrežjih. Po milo rečeno kaotični seji, ki je sledila, župan svoje napovedi (še) ni uresničil, temveč je predlog proračuna raje umaknil iz obravnave. Občina se bo še naprej financirala začasno po dvanajstinah, nov predlog proračuna pa bi lahko po najbolj optimistični napovedi znova obravnavali čez en mesec.

Dobrih 30,8 milijona evrov težak predlog proračuna z 1,8 milijona evrov zadolževanja po dolgi, zmedeni obravnavi s številnimi predlaganimi amandmaji in barantanji med posameznimi postavkami ni imel svetle prihodnosti. Z njim se niso strinjali niti vsi svetniki županovega Gibanja za občino Piran. Nekateri svetniki so mu očitali, da je z rožljanjem z odstopom zgolj izsiljeval sprejem proračuna, ki po mnenju mnogih ni bil ne investicijsko ne razvojno naravnan.

Kritiki: vlaga se v neprednostne projekte

Denis Fakin iz stranke SMC je prepričan, da se v proračunu po nepotrebnem vlaga v projekte, ki za Pirančane niso prednostnega pomena. Med temi izpostavlja naložbo v sanacijo klifa in pešpoti med Fieso in Piranom, za katero je občina letos nameravala nameniti 833.000 evrov. Prepričan je, da je naložba precenjena. Prav tako se mu trenutno nepotreben izdatek zdi dodatnega pol milijona evrov za ureditev dostopa do morja pri Domu vodnih športov. Predlagal je, da bi vsaj del teh sredstev raje namenili za obnovo dotrajanega vrtca Morje v Luciji. »V tem proračunu je veliko postavk, pri katerih prihaja do sumov korupcije oziroma sumljivih načinov delitve kolača,« je bil kritičen tudi Vojko Jevševar iz SDS, ki je županovo napoved odstopa označil za izsiljevanje. »Če nekaj ne gre skozi, še ne pomeni, da je treba odstopiti. Razmislite malo, kakšen zgled dajete s tem,« je bila do župana kritična tudi Barbara Ložar iz Levice.

Klic po pokopališču

Robert Fakin iz Liste naš kraj pa je opozoril, da je sramotno, da v Piranu danes svojci ne morejo več pokopavati pokojnih. »Na pokopališču nimamo niti enega prostora več za pokop, tega bi se moral vsak župan lotiti prednostno,« občini očita, da tega vprašanja ne rešuje. Prav tako so svetniki menili, da zgolj pol milijona evrov za krpanje občinskih cest ne bo dovolj. »Naše ceste potrebujejo veliko več kot to, saj so vse zrukane,« je bil slikovit Robert Fakin. Največja naložba občine v tem letu bo sicer gradnja novega zdravstvenega doma, vredna 5,2 milijona evrov. Občina jo bo financirala z najemom posojila pri bankah.