Hokejisti Olimpije so le še zmago oddaljeni od vstopa v polfinale alpske lige. Na peti tekmi četrtfinala so v zadnji tretjini dotolkli nasprotnika iz Renona in znova dosegli visoko domačo zmago (4:1). Ljubljančani bodo imeli že jutri prvi zaključni plošček za uvrstitev med najboljšo četverico tekmovanja. Na dosedanjih dveh tekmah končnice na Južnem Tirolskem sploh še niso dosegli gola (0:4, 0:5).

Olimpija je sinoči pogrešala bučno podporo s tribun, na katerih se je zbralo okoli tisoč obiskovalcev. Med gledalce so se pomešali tudi nekateri jeseniški hokejisti in uslužbenci kluba, ki se pripravljajo na začetek polfinalne serije z Brunicom. Obračun na tivolskem ledu si je ogledal tudi selektor slovenske reprezentance Ivo Jan, ki po dveh letih zapušča italijanski klub Vipiteno. Če ne bo našel resnejšega izziva blizu domovine, se bo posvetil izključno izbrani vrsti, s katero ga prihodnji mesec čaka svetovno prvenstvo skupine B v Kazahstanu. Že v ponedeljek bo z dvanajstimi legionarji, ki so sklenili klubske obveznosti, na Bledu začel mini priprave na šampionat.

Selektor Jan je v tivolski dvorani videl premoč Olimpije, ki je imela pobudo od prve minute, a se je pred italijanskim golom sprostila šele v zaključku tekme. V prvi tretjini je imela ob enosmernem prometu veliko premoč v strelih (16:6), a so se slovenskim pokalnim prvakom v ključnih trenutkih zatresle roke. Odlično je branil gostujoči vratar Tragust, ki je klonil šele na polovici tekme. Ploščico je iz bližine za njegov hrbet zbezal Pešut. Po vodstvu Olimpije je več ambicij pokazal tudi Ritten, ki je bil najnevarnejši ob prednosti igralca več, a je domača obramba zdržala pritisk.

Ljubljančani so zadnjo tretjino odprli z vratnico po strelu Pešuta in napovedali viharno končnico. Ritten je razpadel v dobri minuti, ko je Olimpija po golih Rajsarja, Simšiča in Jezovška pobegnila na neulovljivo prednost in zaprla tekmo. Italijani so pet minut pred koncem s častnim golom le ublažili poraz in poskušali sprovocirati tekmeca s pretepom, a so domači ohranili mirne živce. »Stresna tekma. Ponosen sem, da je moštvo stopilo skupaj. Forma se vzpenja. Igralci so veliko poskušali, zato je bilo razumljivo, da nasprotnikov vratar ne bo mogel vso tekmo braniti tako uspešno kot v prvi tretjini,« je komentiral trener Olimpije Jure Vnuk.