Po odločitvi predsedstva SNS, ki je z izjemo Vučića enotno podprlo možnost sklica izrednih parlamentarnih volitev, ni težko sklepati, kaj se bo v Srbiji dogajalo v prihodnjih tednih. To je na svoj način povedal tudi na ponedeljkovem glasovanju edini vzdržani Vučić, ki je dejal, da je zdaj bolj ali manj jasno, ali so bliže izrednim volitvam v juniju ali rednim prihodnjo pomlad. Zagotovil pa si je pooblastilo stranke, da se o datumu in koalicijah še pogovori s političnimi partnerji. Iz kakršnih koli pogovorov pa je izključil vodje decembra lani začetega protestnega gibanja proti njegovemu vodenju Srbije, ki se je medtem s tedenskimi zborovanji oblikovalo v dokaj raznoliko koalicijo, poimenovano Zveza za Srbijo (SzS).

V izjavah po seji stranke je Vučić po poročanju Tanjuga vodjo SzS Boška Obradovića večkrat označil za fašista, Dragana Đilasa in Vuka Jeremića pa za njegova tajkunska pomočnika, vsi pa da državljanom prinašajo samo težave. Zatrdil je, da omenjeni dobro vedo, da jih narod nikoli ne bo podprl, da pa s svojo dejavnostjo hitijo, ker »so ogroženi njihovi interesi zaradi obtožnic, sojenj in drugih stvari, ter zato, ker vidijo, da je v državni blagajni še denar, ki ga želijo pokrasti in pri tem ne izbirajo sredstev«. Obdolžil jih je tudi sprožanja nasilja, ki so mu bili priča pri nedavnem vdoru protestnikov v srbsko radiotelevizijo.

Vučićeva kampanja že poteka

Ob izlitem žolču je Vučić napovedal, da bo to nedeljo nadaljeval svojo kampanjo Prihodnost Srbije z obiskom osrednjega Banata, za 19. april pa napovedal množično zborovanje v Beogradu. »In ljudje bodo videli, kaj je 10.000 do 15.000 ljudi in kaj več sto tisoč. Kajti dostojna Srbija ne bo več molčala,« je napovedoval Vučić. Za september pa je napovedal strankarske volitve, s katerimi da bodo prečistili vrste s podporo tistim, ki »so dobro delali v interesu državljanov«.

Seje predsedstva se je udeležila tudi predsednica vlade Ana Brnabić, ki sicer ni članica stranke, je pa položaj prevzela po Vučićevi izbiri, ko se je predlani preselil iz premierske palače v predsedniško. V skladu z ustavo mora vlada odstopiti, da lahko predsednik države razpiše predčasne volitve, pri tem pa bo Vučić zagotovo še tehtal, ali bi mu junijske prinesle vsaj podobno ugoden rezultat kot zadnje, ko si je SNS v parlamentu zagotovila 160 sedežev v 250-članskem parlamentu. Zadnje javnomnenjske ankete so SNS pripisale 44-odstotno podporo, opoziciji, ki ostaja precej neartikulirana v svojih programskih predstavitvah, pa skromnih 12 odstotkov.

Po Vučićevih navedbah predčasne volitve in protesti opozicije sicer niso bili glavna tema seje predsedstva SNS, ampak so bili v ospredju gospodarstvo, regionalno sodelovanje, reforme v pravosodju in delo vlade ter vprašanje Kosova in Metohije. V zvezi s slednjim je komentiral tudi zamenjavo namestnice kosovskega pravosodnega ministra Vesne Mikić. Premierju Ramushu Haradinaju je pripisal, da posluša svoje ameriške gospodarje. Haradinaj se je za zamenjavo odločil potem, ko je Mikićeva ob obletnici Natovega posredovanja proti Srbiji na facebooku zapisala, da je severnoatlantsko zavezništvo zagrešilo genocid nad Srbi.