Na Policijski upravi Ljubljana so za STA potrdili poročanje medijev o uvedbi predkazenskega postopka in pojasnili, da bodo po zaključku predkazenskega postopka o ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Preac je v odstopni izjavi, ki so jo objavili mediji, navedel, da od kandidature za nosilca liste SNS za evropske volitve odstopa zaradi kupčkanja in nepredvidljivosti ter morebitne podkupljivosti Jelinčiča in Slovenske nacionalne stranke (SNS). Preac je tudi zatrdil, da naj bi Jelinčič za morebitno izvolitev od evropske poslanske plače zahteval 500 evrov za stranko in 1000 evrov zase.

Jelinčič naj bi po poročanju POP TV povedal, da je zahteval denar za stranko, glede denarja zase pa naj bi se samo šalil. Po Jelinčičevih besedah je 500 evrov za stranko logično, »ker vsak poslanec mora nekaj prispevati, če je izvoljen oziroma če ga stranka da na listo«. Ob tem je dodal, da je Preacu rekel, da bo tisočaka obdržal, »ostalo bo dal pa nam in smejal sem se«.

Primer so zaznali tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), o uvedbi postopka pa se po navedbah televizije še niso odločili. Predsednik KPK Boris Štefanec pa je za POP TV izjavil, da si »šef stranke v demokratični družbi kaj takega ne sme dovoliti«, in dodal, da je to »preresna vsebina, da bi se o tem šalili«.

Popotnik in novinar Gregor Preac je odstopil od kandidature za nosilca liste SNS za evropske volitve in namigoval tudi o Jelinčičevi podkupljivosti v zameno za podporo rebalansa proračuna. Jelinčič je v izjavi za STA zatrdil, da pri podpori SNS rebalansu proračuna ni bilo trgovine z glasovi. Pojasnil je še, da Preac od kandidature, saj ni bil nosilec liste ali kandidat.