»Treba oziroma celo nujno potrebno je poiskati rešitev za izhod iz krize, ki odgovarja na legitimne zahteve alžirskega ljudstva, ki spoštuje določila ustave in ohranja suverenost države,« je povedal Salah, ki sicer velja za zvestega Boutefliki. Po njegovih besedah je ustrezna rešitev, ki jo določa 102. člen alžirske ustave. Ta predvideva, da parlament z dvotretjinsko večino zaradi trajne in hude bolezni predsednika razglasi za nesposobnega opravljanja funkcije.

Nato predsednik zgornjega doma alžirskega parlamenta za 45 dni začasno prevzame vodenje države. Če se stanje nesposobnosti nadaljuje tudi po tem času, predsednikov položaj razglasijo za izpraznjenega. Začasno vodenje se podaljša za največ 90 dni, v tem obdobju pa izvedejo volitve.

82-letni predsednik je sicer leta 2013 preživel možgansko kap. Od tedaj se le redko pojavlja v javnosti, uporablja pa tudi invalidski voziček. Februarja je z napovedjo pete predsedniške kandidature sprožil množične proteste po vsej državi. Nato je odstopil kandidature, vendar pa je ob tem napovedal, da na položaju ostaja do sprejema nove ustave, ko naj bi razpisali predsedniške volitve.

Sprva je njegov odstop od predsedniške kandidature vzbudil veselje med protestniki, kasneje pa so ga obtožili, da želi s tem le dlje ostati na položaju, saj mu mandat poteče 28. aprila. Tako se protesti nadaljujejo.