Kvalifikacije za evropsko prvenstvo v nogometu so v polnem zamahu. Potem ko so Hrvati razočarali in izgubili na Madžarskem, Slovenija pa je na dveh tekmah osvojila dve točki, so se prvič predstavili še Srbi. S pogumno igro so na gostovanju v Lizboni povedli, nato pa tudi po zaslugi sodnikov izvlekli točko za remi 1:1.

Potem ko so nogometaši Srbije že na prijateljski tekmi z Nemčijo prejšnji teden pokazali dobro igro, se niso ustrašili niti tokratnega izziva. Na Stadionu luči v Lizboni so začeli odločno, in to se jim je obrestovalo že v sedmi minuti, ko je portugalski vratar Rui Patricio podrl Mijata Gačinovića. Poljski sodnik Szymon Marciniak je pokazal na belo točko, z enajstih metrov pa je bil natančen Dušan Tadić. Prav nogometaš Ajaxa je bil eden bolj razigranih na obeh straneh, a Srbi so bili v 42. minuti nemočni, ko je Danilo Perreira po samostojnem prodoru izenačil. Že prej je zelenico zaradi poškodbe zapustil prvi zvezdnik Portugalske Cristiano Ronaldo.

V drugem polčasu so domači pritiskali, Srbija pa je zdržala nalet. Petnajst minut pred koncem je žoga v kazenskem prostoru zadela v roko branilca Rukavino, Szymon Marciniak pa je še drugič pokazal na kazenski strel. A po pogovoru s stranskim sodnikom si je premislil, kar je razburilo domače igralce in navijače. Da je bilo zraven tudi nekaj sreče, je po tekmi priznal Antonio Rukavina: »Žoga me je zadela v obraz in nos in se odbila v roko. Če je to po pravilih enajstmetrovka… Sam mislim, da ni. Nos mi je v trenutku pordečil, kar je glavni sodnik tudi videl, nato mu je signaliziral tudi stranski. Imeli smo srečo.« Petintridesetletni branilec je razumel tudi razburjanje Portugalcev. »Po njihovem je to igranje z roko, za nas ne. To je povsem normalno. Mislim, da je to prvič brez VAR, da so sodniki takole spremenili odločitev,« je dejal Rukavina.

Različno mnenje selektorjev

O spornem dogodku so povprašali tudi selektorja Srbije Mladena Krstajića, ki pa je bil glede tega redkobeseden: »Kar zadeva odločitev o enajstmetrovki, je sodnik reagiral, kot je. Z naše klopi se ni najbolje videlo, o tem morate vprašati sodnika.« Krstajić je po tekmi izrazil zadovoljstvo nad prikazanim. »Tekma je bila prav takšna, kot smo predvidevali. Videli smo močno ekipo Portugalske, a tudi zelo dobro organizirano Srbijo. Nekaj stvari se je ujelo, in ko se vse sešteje, je tak rezultat realen,« je sklenil Krstajić, ki upa, da se bodo do naslednjih kvalifikacijskih tekem vrnili poškodovani igralci, sploh kapetan Aleksandar Kolarov.

Manj je bil po tekmi zadovoljen portugalski strateg Fernando Santos, njegovi izbranci so namreč na dveh domačih tekmah proti Ukrajini in Srbiji dosegli le dva remija. »Dva neodločena rezultata v Lizboni sta slaba, vendar smo vedeli, da se tudi to lahko zgodi. Morali bomo zmagovati v gosteh. Imamo še šest tekem, sam verjamem v igralce. Želimo si prvega mesta, a zdaj je situacija nekoliko težja,« je bil realen Santos. Na poti v slačilnico se je pogovarjal tudi s poljskim sodnikom. »Sam še vedno mislim, da bi morali dobiti enajstmetrovko. Vprašal sem ga, zakaj je ni dosodil, a ni imel konkretnega odgovora. Odpeljal me je pogledat posnetek situacije in zame je zgodba končana. Opravičil se mi je, a kaj imam od tega? Nič,« je še povedal Santos.

Rasistični vzkliki zasenčili visoko zmago Anglije

Svojo pot proti evropskemu prvenstvu so začeli tudi Črnogorci. Po remiju na prvi tekmi proti Bolgariji so doma gostili Angleže. Začeli so odlično in prek Vešovića povedli v 17. minuti. A se je nato izkazalo, da so s tem le razjezili razigrane goste. Ti so že do odmora zadeli dvakrat (Keane, Barkley), v drugem polčasu pa je po zadetkih Barkleyja, Kana in Sterlinga v mreži Črnogorcev odjeknila petarda. Toda dvoboj skupine A so zasenčile rasistične opazke domačih navijačev. »Nekaj navijačev je uničilo sijajen večer. Žalostno je, da se pogovarjamo o tem po visoki zmagi. Vsi smo slišali, a ker ne gre le za posameznike, bi morali kaznovati vse navijače. Ne glede na reprezentanco bi morali v takih primerih igrati pred praznimi tribunami. Šele ko nihče ne bi mogel gledati tekme v živo, bi ljudje dvakrat premislili, preden naredijo kaj tako neumnega,« je bil oster Raheem Sterling, ki je bil skupaj s temnopoltimi rojaki na udaru črnogorskih navijačev.

Med njimi je bil tudi nogometaš Chelseaja Callum Hudson Odoi, ki je prvič nastopil za člansko reprezentanco Anglije: »Diskriminacija res ni potrebna, pod kožo smo vsi enaki. Ko kaj takega slišiš od navijačev, ni ravno prijetno. Verjamem, da bodo vodilni možje pri evropski nogometni zvezi znali rešiti situacijo. Če nekdo med tvojo igro oponaša opičje krike, je težko. A morali smo dvigniti glave in ostati psihično trdni.« Razumljivo je bil jezen tudi angleški selektor Gareth Southgate: »Jasno je, kaj se je dogajalo. Vem, kaj sem slišal, in zato se bomo pritožili na Uefo. To je nedopustno. Naši igralci morajo vedeti, da imajo našo podporo, da vsa ekipa drži z njimi.«

V isti skupini kot Črnogorci nastopajo tudi nogometaši Kosova. Ti so na prvi tekmi kvalifikacij v ponedeljek gostili Bolgarijo in po zaostanku ob polčasu na koncu iztržili pomembno točno (1:1). Na začetku kvalifikacij so navdušili nogometaši Bosne in Hercegovine. Izbranci Roberta Prosinečkega so doma nadigrali Armenijo, čeprav končni rezultat te premoči ni pokazal (2:1).