Tožilstvo je za Alojza Šimenca, ki je priznal, da je z ultralahkim letalom ob pristajanju zadel sosedo in jo huje poškodoval, predlagalo leto in pol pogojne zaporne kazni. Danes 72-letni Šimenc iz Dola pri Ljubljani je nekaznovan, dejanje je večkrat iskreno obžaloval, vse skupaj ga je osebno močno prizadelo, sosedi Ivani se je večkrat opravičil, čeprav mu ne bi bilo treba, ji je pripravljen tudi dodatno finančno pomagati. Vse to je sodišče upoštevalo in sodnica Lea Habjanič je pilotu izrekla še nekoliko nižjo kazen in sicer leto dni pogojno s preizkusno dobo dveh let. Ob tem da eno leto ne sme voziti ultralahkih letal, poravnati pa mora še vse stroške postopka.

Nenavadna nesreča se je zgodila 16. oktobra 2016, ko je Šimenc pri pristajanju na domači pristajalni stezi, za katero je imel vsa dovoljenja, ni je pa ustrezno označil, trčil v sosedo Ivano Jančar, druga soseda pa je uspela odskočiti na bližnjo njivo. Jančarjeva je bila hudo poškodovana, a je za vse pretrpljeno od zavarovalnice že dobila dobrih 40.000 evrov odškodnine. Danes pred izrekom kazni je potrdila, da je vedela, da je tam steza in da se ji je Šimenc večkrat opravičil, prišel k njej na obisk in da ga je tudi zelo skrbelo za njeno zdravje.

Iskreno obžalovanje

»Kaj naj še povem? Verjemite mi, če bi mogel, bi nase vzel vse njene poškodbe in bolečine,« je danes na sodišču vidno skrušen iskreno dejal Šimenc.

Sodnica Lea Habjanič je bila razumevajoča: »Absolutno se strinjam, da ne greste v zapor. Dejstvo je, da je gospa vedela, da se sprehaja ob vzletno-pristajalni stezi. Dejstvo je, da še nikoli poprej niste bili kaznovani. Zato sem izrekla še nižjo od predlagane kazni. Prepričana sem tudi, da novega kaznivega dejanja v času preizkusne dobe ne boste storili. Menim tudi, da oškodovanka ni upravičena do dodatne odškodnine oziroma je to stvar pravdnega postopka.«

Kljub temu je Šimenc dejal, da bo držal obljubo in sosedi v dveh obrokih izplačal še deset tisoč evrov. Tako obramba kot tožilstvo sta se odpovedala pritožbam, sodba je tako pravnomočna.