Elvis Šljivar, ki je konec lanskega novembra streljal na pokriti terasi lokala Mangas bar na Zaloški v Ljubljani, ni več v priporu. Na prostost so ga izpustili po zaslišanju strokovnjaka za balistiko Franca Sabliča. Zagotovil je namreč, da šest nabojev, izstreljenih iz polavtomatske puške, ni ogrožalo življenja natakarice in gostov, ki sta sedela v bližini. Čeprav je eden od gostov povedal, da je drugemu krogla švignila kak meter do poldrugi meter stran od glave.

»Še enkrat naj ponovim, da nisem prišel tja z namenom, da streljam. Res pa sem šestkrat ustrelil, a to je trajalo le kaki dve, tri sekunde. Še vedno mi je težko, da sem to naredil. Žal mi je,« je na zadnji obravnavi povedal Šljivar. Kot smo že pisali, se zagovarja, da je 29. novembra obiskal prijatelja, vsega obupanega, ker mu je v prometni nesreči umrlo dekle. Za pasom je imel pištolo in govoril, da je njegovo življenje poslej brez smisla. Ker se je bal, da si ne bo česa naredil, mu je orožje vzel. Do nadaljnjega ga je nameraval shraniti doma, na poti tja pa se je ustavil še v baru Mangas. Tam je kolegoma povedal o pištoli in ugibali so, ali je sploh prava. Da bi to preveril, je Šljivar nameril v prazno steno in večkrat ustrelil. Kot je dejal, je bil presenečen, ko je začelo pokati. Gosta pri sosednji mizi pokanje sploh ni zmedlo, eden naj bi se še nasmehnil, je pa strelca zajela panika, ko je zaslišal krike natakarice.

Usmerjeni streli

Po besedah enega od gostov sta z drugim gostom, doma s Portugalske, sprva mislila, da gre za slepe naboje. Strelec je pištolo nameril v nasprotni vogal, strelska linija pa je šla kak meter do meter in pol stran od Portugalčeve glave. Franc Sablič, sicer sodni izvedenec balistične stroke, v tem primeru pa je strokovno mnenje izdelal na prošnjo obrambe, je pojasnil, da je Šljivar streljal s polavtomatsko pištolo znamke Crvena zastava in da orožje takšnega kalibra uporablja tudi policija. Na vprašanje tožilke Alenke Mordej je potrdil, da gre za nevarno orožje, seveda če je, kot se je izrazil, uperjeno v človeka. A v tem primeru so bili streli usmerjeni v predel stran od natakarice in gostov. Zato njihovo življenje ni bilo neposredno ogroženo, je dejal. »Neposredne nevarnosti ni bilo,« je zagotovil. Tožilka ga je spraševala tudi o posrednih nevarnostih, na primer če bi se Portugalec tisti hip premaknil v strelno linijo ali pa bi se katera od krogel odbila. Glede prvega je odvrnil, da bi se res lahko končalo drugače, a se ni. Streli so bili usmerjeni kar precej nad tlemi, tako da ni bilo možnosti odboja. Tla so keramična, ob odboju bi se krogla razbila, njeni delci bi se odbili, a ne bi bili smrtni. Mimogrede, krogle so zadele aluminijasta stola, od koder pa se zaradi mehkobe materiala niso odbile.

Milejše kaznivo dejanje?

Zagovornica Martina Žaucer Hrovatin je po tem zaslišanju predlagala odpravo pripora. Šljivar je namreč obtožen povzročitve splošne nevarnosti, ki se nanaša na ogrožanje življenja ljudi (za kar je zagroženih do pet let zapora). Kljub ugovoru tožilstva je sodnica Nina Drozdek Draganić obrambi ugodila. Kot je dejala, je za toženo kaznivo dejanje »utemeljen sum padel«, bi pa morda »lahko razmišljali o kakšnem milejšem kaznivem dejanju«, za katerega je tudi zagrožena milejša kazen. Nadaljnje bivanje v priporu bi bilo nesorazmerno s storjenim dejanjem. Šljivar (katerega bratranca so v začetku leta na istem sodišču obsodili na 30 let zaradi umora v Bosni) je bil navdušen, ko je dojel, kaj se je zgodilo. Ob odhodu iz dvorane je sodnici zaželel srečo, a če bo šlo vse po načrtih, se bosta kmalu spet videla. Sojenje se namreč nadaljuje 11. aprila, zaslišati nameravajo še najemnico lokala, potem bo sledila sodba.