Med drugim so v Veliki Britaniji zaprli nezakonito proizvodnjo vodke, ki so jo izdelovali kar iz čistila za steklo. V Italiji so odkrili več kot 85 ton oliv, ki so jih spretni prodajalci obarvali z modro galico, da so dobile zdravo in svežo barvo, piše v novi številko Nedeljskega dnevnika.

Nekoliko dlje od nas, v Sudanu, so naleteli na devet ton sladkorja, ki so mu bila primešana umetna gnojila, v Južni Koreji pa na trgovca s ponarejenimi prehranskimi dopolnili, nevarnimi za zdravje, ki je v desetih mesecih obogatel za 170.000 dolarjev. Na bruseljskem letališču so zasegli nekaj kilogramov opičjega mesa, v Franciji enajst kilogramov kobilic in 20 kilogramov gosenic… Dober tek, Evropa!

Kaj pa Slovenija, da se ne bomo ozirali samo po bližnjem in daljnem svetu? Poročilo Finančne uprave Republike Slovenije za leto 2018 kaže, da je bilo lani odkritih in zadržanih več kot 701.000 kosov blaga v ocenjeni vrednosti 51,7 milijona evrov. Največ je bilo oblačil, obutve in različnega blaga, naročenega po spletu.

Spomnimo samo na kapsule neofossen, ki imajo magično moč, da posrkajo iz telesa nekaj deset kilogramov, lahko pa tudi manj, po želji. Lani je zdravstveni inšpektorat javno opozoril vse, da je to oglaševanje zavajajoče. A opozorilo je bilo bob ob steno. Ponudnik kapsule pogumno prodaja naprej in igra se nadaljuje. Ni se vam nasmehnila kakšna posebna sreča, če se vam na zaslonu računalnika zasveti promocijska priložnost z »najpreprostejšo ponudbo pod soncem«, da hitro, v treh minutah in niti sekunde pozneje, naročite izdelek z velikim popustom in namesto 59 evrov za škatlico plačate samo 24. Sivolasi gospod z rahlim nasmeškom okoli ust, ki se predstavlja kot prof. Oscar Wagner in na široko predstavlja izjemno učinkovitost, je po poizvedbi zdravstvenega inšpektorata človek, ki ga ni mogoče identificirati, kaj šele najti med zdravniki. Njegova »strokovna« predstavitev izdelka pa je sploh taka, da bi se moral tudi najpreprostejšemu in popolnemu laiku prižgati alarm v glavi, da gre za nakladanje. Takole pravi gospod profesor: »Neodvisno od tega, ali je to vaš prvi ali ponovni poskus hujšanja – za vas imam najbolj vznemirljivo novico o znebitvi kilogramov, ki ste jo kadar koli prebrali.« Za dokaz navaja štiritedensko razstrupljevanje Monike, ki je shujšala, reci in piši, 34 kilogramov, in to brez diete in pospešenega gibanja. Profesor pravi: »Očistila se je toksinov v žilah in izboljšala kroženje krvi, znebila se je nevarnih oblog in zajedavcev v jetrih in črevesju, ki so se leta nabirali…«

Med take srečnice se je po njegovih navedbah uvrstila tudi 38-letna Marija Kotar, ki je izgubila 35 kilogramov, Nika Brezovec pa celo 38 kilogramov. »To morate narediti, da bi premagali maščobe in se osvobodili nevarnih oblog, zajedavcev in gliv. Preprosto dvakrat na dan vzamete eno kapsulo neofossena, eno pred zajtrkom, drugo pred kosilom, potem pa lahko počnete to, česar ste vajeni, vaše telo pa bo delalo popolnoma drugače.« Če vas ne bo prej zvilo…

Papige so ga naučile tujih jezikov

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako se dva Slovenca z 80 let starim avtom odpravljata na reli starodobnikov Peking–Pariz, kakšne so izkušnje voznika električnega vozila kavalir v Ljubljani, o čem smo se pogovarjali s strokovnjakom za ptice skobčevke, kako kaže našim cestam – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov.