Preiskavo na Sellnerjevem domu je danes potrdilo avstrijsko notranje ministrstvo in pojasnilo, da jo je odredilo pristojno tožilstvo v Gradcu. Predstavnik slednjega Hansjörg Bacher je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal, da preiskujejo povezave med 28-letnim napadalcem na Novi Zelandiji in Sellnerjem.

Kot je pojasnil, je preiskavo sprožila v primerjavi z drugimi neobičajno visoka donacija identitarnemu gibanju v višini 1500 evrov. Ta donacija je graškemu tožilstvu v oči padla že pred tem, v okviru preiskave Sellnerja zaradi suma kršenja davčne zakonodaje. »Sedaj pa je dobila obraz,« je dejal Bacher in pojasnil, da se ime pošiljatelja elektronske pošte z donacijo ujema z imenom človeka, ki je v Christchurchu ubil 50 ljudi.

Med preiskavo na Sellnerjevem domu je policija zasegla nosilce podatkov, je še povedal Bacher in dodal, da je preiskava sedaj osredotočena na sum sodelovanja v teroristični skupini, kar bi se sicer lahko ob razjasnitvi dejstev še spremenilo.

Sellner bo donacijo nakazal v dobrodelne namene

O preiskavi je javnost že pred tem prek portala YouTube obvestil sam Sellner. Kot je povedal, je donacijo opazil šele v nedeljo in dodal, da je v zvezi s tem ravno nameraval poklicati svojega odvetnika, ko je na vrata njegovega doma v ponedeljek potrkala policija. »S tem terorističnim napadom nimam nič. To vsoto bom nakazal dobrodelni organizaciji,« je izjavil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sellner je ocenil, da je bil cilj avstralskega napadalca z donacijo sprožiti preiskavo identitarnega gibanja, ker da je verjetno mislil, da bo ta nato gibanje potisnila v skrajna dejanja. A Sellner je poudaril, da se njegovo gibanje ne bo oddaljilo od »povsem mirnega aktivizma«.

Avstrijsko notranje ministrstvo je prejšnji teden potrdilo, da je avstralski napadalec pred napadom v Christchurchu obiskal tudi Avstrijo. Napadalec se je sicer v zadnjih letih mudil v več evropskih državah, leta 2016 je bil tudi v Sloveniji.