Pique, ki se je od španske vrste poslovil po lanskem svetovnem prvenstvu, je bil najbolj prepoznavno ime katalonske reprezentance, za katero sta nastopila tudi Aleix Vidal in Bojan Krkić, medtem ko je moral Xavi Hernandez svoj nastop odpovedati.

Branilec Barcelone je bil na stadionu v Gironi sprejet z ovacijami, a se po tekmi ostro odzval zaradi gest in vzklikov navijačev uperjenim proti Španiji. »Bolj kot vse zahtevam spoštovanje. Voditi moramo z zgledom. Vse, kar kaže na pomanjkanje spoštovanja, ne smemo tolerirati. Zelo lepo je, da so ljudje prišli podpreti našo reprezentanco, a ni potrebe po nespoštljivosti,« je novinarjem dejal Pique, ki je že med tekmo skušal umiriti domače navijače.

Dvaintridesetletnik se je sicer v preteklosti večkrat sporekel s španskimi navijači in bil z njihove strani tudi nemalokrat izžvižgan. Je namreč odkrit podpornik katalonske neodvisnosti, leta 2017 pa je tudi ostro obsodil postopanje španske vlade, ki je med referendumom za katalonsko neodvisnost odobrila policijsko nasilje nad volilci.