Potem ko je predsednik ZDA Donald Trump razglasil, da ga je preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja oprostila vsake krivde, je sicer še vedno zaupno poročilo predsednikove sodelavce v Beli hiši pripravilo tudi do nenadne odprtosti do medijev, ki jih Trump vseskozi napada kot lažnive. Vladna tiskovna predstavnica Sarah Huckabee Sanders je za CNN dejala, da je »prišel dan, na katerega je Amerika dolgo čakala«, ter da se je pokazalo, kar sami trdijo od začetka preiskave: da so demokrati in mediji z vsakodnevnimi lažmi o povezavi Trumpove kampanje z ruskim vmešavanjem v volitve čakali trenutek, ko bi lahko zrušili predsednika.

Kelllyanne Conway, Trumpova politična svetovalka, je ocenila, da so Mueller, pravosodni minister William Barr in njegov namestnik Rod Rosenstein zdaj »popravili« ugled pravosodnega ministrstva. K odstopu je pozvala vodjo odbora za obveščevalno dejavnost v predstavniškem domu kongresa demokrata Adama Schiffa, ki je izjavljal, da obstajajo številni dokazi o zaroti Trumpove kampanje in Rusije. Vodja Trumpove kampanje za ponovno izvolitev Brad Parscale je zatrdil, da je Mueller predsednika popolnoma opral vsake krivde in da se je teorija zarote o sodelovanju z Rusi razgalila kot prevara, demokrati pa da so se ujeli v mrežo laži in zavajanj. Rudy Giuliani, Trumpov odvetnik, je za The Hill dejal, da se preiskava sploh ne bi smela zgoditi, saj so jo »sprožili ljudje, ki se niso sprijaznili s Trumpovo izvolitvijo«. Navrgel je, da ni potrebe za izdane obtožnice proti Rusom, če ni šlo za zarotniško sodelovanje z Američani.

Že pred Muellerjevo preiskavo, začeto pred skoraj dvema letoma, je bilo sicer jasno, da so iz Rusije poskušali prek spletnih omrežij in na druge načine vplivati na ameriške volilce ter tudi škodovati Hillary Clinton z objavo elektronske pošte, ki je kazala, da so v demokratski stranki poskušali onemogočati njenega strankarskega tekmeca Bernieja Sandersa.

Zahteve po celoviti objavi

Demokrati medtem zahtevajo od pravosodnega ministra, da kongresu in javnosti predloži celotno poročilo o preiskavi, Barra in Muellerja pa so tudi pozvali, da stopita pred poslance in odgovorita na njihova vprašanja. Barra so tudi kritizirali, da je po prejemu poročila prehitro sklepal, da Trump ni oviral dela pravosodja. Navajajo, da obstajajo javno predstavljeni dokazi o tem, da so bili ljudje iz Trumpove volilne kampanje pripravljeni sprejeti pomoč ruskih obveščevalcev za njegovo izvolitev. Trump je pred Muellerjevo oddajo poročila sicer izjavljal, da ne nasprotuje celoviti objavi. Danes je to potrdila tudi Sarah Sanders, vendar je dodala, da je odločitev v rokah pravosodnega ministra.

Za kongresno zaslišanje ministra Barra se je zavzel tudi vodja senatnega odbora za pravosodje republikanec Lindsey Graham. Ob Muellerjevem poročilu ga zanimajo tudi okoliščine FBI-jevega prisluškovanja nekdanjemu Trumpovemu sodelavcu med kampanjo na podlagi zakona o nadzoru nad tujo obveščevalno dejavnostjo in ali je prišlo do zlorab. Demokrati bodo poskušali nadaljnje korake usmeriti drugam, v nadaljevanje kongresnih preiskav v spodnjem domu, kjer imajo po lanskih volitvah udobno večino. Osredotočili se bodo na dvoumne razlage Muellerjevih dognanj o Trumpovem (ne)oviranju pravosodja, še bolj pa na njegove poslovne in druge odločitve. Verjetnost zahteve po predsednikovem odpoklicu je zdaj tako rekoč nična.

Muellerjevo poročilo odmeva tudi v Rusiji, kjer so znova zanikali vmešavanje v ameriške volitve. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da je zdaj čas, da Washington naredi prvi korak k resetiranju odnosov med državama.