Potem ko so Kurdi v vzhodni Siriji prejšnji teden slovesno razglasili osvojitev zadnjega koščka ozemlja pod nadzorom teroristične skupine Islamska država (IS), ki je pred nekaj leti v okviru samooklicanega kalifata nadzirala velik del Sirije in Iraka, so kurdske oblasti začele opozarjati mednarodno skupnost, da to še ne pomeni konca nevarnosti. v Siriji in Iraku še vedno obstajajo prikrite skupine pripadnikov IS, vključno s tujimi džihadisti in družinami, ki lahko kadar koli izvedejo nov teroristični napad, umor ali ugrabitev. Pravzaprav je takšno njihovo nasilje postalo že del vsakdanjika v Siriji in Iraku, kjer so suniti še vedno zatirani s strani šiitov.

Nazadnje so živeli v predorih

Mazlum Abdi, poveljnik Sirskih demokratičnih sil (SDF), katerih pripadniki so večinoma Kurdi, je na slovesnosti, ki so jo po večmesečni bitki za Baguz pospremili s parado in igranjem ameriške himne, takole razglasil končno zmago: »Sporočamo uničenje tako imenovane Islamske države in konec njenega nadzora nad še zadnjim koščkom ozemlja v Baguzu.« V nedeljo, ko so tam gorela podzemna skladišča streliva IS, so novinarji France-Presse videli predajo še nekaj deset bojevnikov IS, ki so se skrivali v predorih. Ni rečeno, da so bili zadnji.

Sodeč po podatkih SDF je od januarja to območje na vzhodu Sirije zapustilo 66.000 ljudi, od tega 5000 džihadistov in 24.000 članov njihovih družin. Zdaj so tisti pripadniki IS, ki jim ni uspelo zbežati v sirsko puščavo ali čez Evfrat v Irak, zaprti v kurdskih zaporih, njihove družine pa so v taborišču Al Hol, kjer je vsega skupaj 65.000 civilistov. »Imamo bojevnike (IS), otroke in ženske, ki prihajajo iz 54 držav, če ne štejemo Sircev in Iračanov,« je izjavil predstavnik kurdske uprave.

Vsem tem džihadistom in njihovim družinam se je življenje poslabšalo pred enim letom, ko niso več dobili plač in pomoči od IS, poleg tega so se morali ves čas seliti in bežati pred SDF. Pred tremi meseci so prišli v Baguz, kjer so sprva živeli v hišah, potem v šotorih in nazadnje v predorih. Kmalu ni bilo več ne vode, ne hrane, ne zdravil. Ker so imeli prednost pri hrani bojevniki IS, je veliko žensk in otrok prišlo v kurdsko taborišče podhranjenih, vsaj sto otrok je v taborišču zaradi podhranjenosti tudi umrlo. Bojevniki IS so civiliste sicer uporabljali za živi ščit, včasih pa so jih po dogovoru s Kurdi zamenjali za hrano in vodo.

Al Bagdadi neznano kje

IS je tako izgubila vse ozemlje, a kot organizacija še vedno obstaja. Številni razpršeni pripadniki IS so v puščavah Sirije in Iraka, pa tudi v mestih teh dveh držav, kjer izvajajo gverilske akcije. IS je prisotna vsaj še v več državah Afrike in Azije in s propagando še vedno rekrutira nove člane. Za voditelja IS Abuja Bakra Al Bagdadija tajne službe trdijo, da se skriva v Iraku ali v Siriji. Menda naj bi Baguz tako kot drugi voditelji IS zapustil lani jeseni, tik pred začetkom kurdskega napada.

Podobno kot drugi zahodni zavezniki so tudi Američani, ki so s svojimi zračnimi silami pomagali Kurdom, previdni. »Vsekakor je to odločilna etapa v boju proti IS, a menimo, da naše delo nikakor ni končano,« je dejal začasni obrambni minister Patrick Shanahan.