Ilegalne migracije obvladujejo kriminalne združbe in posamezni kriminalci, a jih policija uspešno preprečuje in obvladuje, je minister zagotovil v odgovoru na poslansko vprašanje Branka Grimsa iz SDS glede ilegalnih prehodov.

Največ prestreženih ilegalnih prestopov je po ministrovem pojasnilu povezanih s samo policijsko taktiko. Če policija denimo nekoliko bolj zapira območje, kjer ima pristojnosti Policijska uprava Koper, imajo več dela z ilegalnimi prehodi na območju Policijske uprave Novo mesto, je ilustriral.

Opažajo zlorabe azilnega sistema

Še vedno pa opažajo zlorabe azilnega sistema, je dejal. Vsi tisti, ki zaprosijo za azil in jih policija potem v skladu s tem tudi obravnava, namreč izrabljajo azilni sistem in na določen način zapustijo državo, je opozoril.

Po njegovih besedah so bili januarja 303 ilegalni prestopi meje, januarja lani jih je bilo 217, januarja 2017 pa 79. Marca letos jih je bilo 746, marca lani 82 in marca 2017 53.

Današnji prvi dan marčevskega plenarnega zasedanja DZ je minil v znamenju poslanskih vprašanj predsedniku vlade Marjanu Šarcu in ministrom. Šarec, ki opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje, pa je moral zaradi nujnih službenih obveznosti oditi s seje, ko so se začela poslanska vprašanja ministrom. Tako tudi ni mogel odgovarjati na vprašanja v funkciji ministra za zdravje.