V slovenskem tenisu se ne zgodi pogosto, da se kakšen igralec prebije v šestnajstino finala turnirja serije masters 1000, od katerih so odmevnejši le turnirji največje četverice v Melbournu, Parizu, Londonu in New Yorku. Poloni Hercog je podvig uspel v Miamiju, kjer je bila več kot dve uri enakovredna ali celo malenkost boljša od tretje igralke sveta Simone Halep. Slovenka je prvi niz dobila s 7:5, v drugem pa sloviti tekmici priznala premoč v podaljšani igri. V njej je Simona Halep odigrala najboljši tenis, s katerim je spreobrnila rezultat in tretji niz dobila s 6:2.

Štajerka je odigrala dvoboj, nad katerimi so bili navdušeni teniški strokovnjaki. Igrala je taktično dovršeno, bila odlična pri servisu, uspešno je ubranila priložnosti za odvzem začetnega udarca in bila suverena pri mreži. Predvsem pa najboljša v ključnih trenutkih, kar je Romunko spravljalo v obup, da je razbijala z loparjem po osrednjem igrišču na Floridi. Kamera je ujela, da sta ob njeni predstavi uživala tudi Tamara Zidanšek in Miha Mlakar, selektor slovenske moške teniške reprezentance.

Edina smola Hercogove je bila, da se je v izjemni luči pokazala tudi Simona Halep. Romunka je znova pokazala izjemno bojevitost, s katero je nadomestila sicer redke neizsiljene napake. V osmini finala se je pomerila z ameriško veteranko Venus Williams, ki je bila v prvem krogu boljša od slovenske kvalifikantke Dalile Jakupović.

Polona Hercog je imela pri uspehu v Miamiju tudi nekaj športne sreče. V odločilnem krogu kvalifikacij je namreč s 6:3, 2:6, 2:6 izgubila z Nemko Lauro Siegemung. Imela je srečo pri žrebu in se uvrstila na turnir kot srečna poraženka, ki je bila v prvem krogu prosta. V drugem je bila s 7:6 (4), 6:4 boljša od Japonke Misaki Doi. V Miamiju sta tekmovala tudi Aljaž Bedene in Tamara Zidanšek, ki sta bila neposredno uvrščena na glavni turnir, a kmalu končala nastope.

Najboljši teniški igralec na svetu Novak Đoković si je prejšnji teden v Indian Wellsu privoščil nepričakovan poraz proti Nemcu Philippu Kohlschreiberju. Srb je za zdaj v Miamiju uspešnejši, potem ko se je po zmagah nad Avstralcem Bernardom Tomićem in Argentincem Federicom Delbonisom uvrstil v osmino finala, v kateri se bo jutri pomeril s Špancem Robertom Bautisto Agutom. Omenimo, da je v Miamiju v šestnajstini finala že izpadla prva igralka sveta Naomi Osaka. Japonki v zadnjem obdobju jemlje veliko energije tožba nekdanjega trenerja Christopha Jeana, ki želi dokazati, da mu pripada 20 odstotkov zaslužka Naomi Osaka.

V slovenskem tenisu je odjeknila novica, da je razpadla izjemno uspešna dvojica zadnjih let – Andreja Klepač in Maria Jose Martinez Sanchez. Slovenka in Rusinja sta bili zadnji dve leti udeleženki sklepnega turnirja najboljše osmerice dvojic, na katerem sta obakrat izpadli v četrtfinalu. Andreja Klepač, ki ima v zadnjem času težave s poškodbo komolca, je prek družbenih omrežij sporočila: »Po dveh letih sva sprejeli odločitev, da končava svoje partnerstvo. Hvala, Maria, za vse in veliko sreče.«