Hrvaška nogometna reprezentanca je po osvojenem srebru na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji postala izpraznjena. V ligi narodov je v konkurenci Anglije in Španije izpadla iz elitne skupine, ogromno preglavic pa ima tudi na začetku kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Potem ko so se kockasti na premieri komaj izvlekli proti Azerbajdžanu (2:1), so ostali praznih rok na gostovanju v Budimpešti proti Madžarski (1:2).

»Čeprav smo drugi na svetu, ne smemo nikogar podcenjevati. Napovedal sem, da bomo imeli zahtevno nalogo v kvalifikacijah. Vsi nasprotniki igrajo zelo organizirano in nas želijo premagati. Ni dvoma, da smo zapadli v težave. Dvigniti se moramo kot moštvo. Tokrat smo ostali brez prave ideje, manjkala je agresivnost in borbenost,« je analiziral hrvaški selektor Zlatko Dalić, ki je nemara storil napako, da se od hrvaške klopi ni poslovil na vrhuncu reprezentančne zgodbe po koncu svetovnega prvenstva, ko je južno sosedo tresla nogometna mrzlica.

Dalić je v Budimpešti dvaindvajsetič vodil ognjene in vpisal šesti poraz. Hrvaška je lansko jesen pod njegovo taktirko doživela tudi najhujši poraz v zgodovini, ko je z 0:6 izgubila v Španiji. Njegovi varovanci so od svetovnega prvenstva prejeli štiriindvajset golov, od tega trinajst iz prekinitev, ki postajajo nočna mora svetovnih podprvakov. Zvezdniki na sredini igrišča (Modrić, Rakitić, Rebić, Perišić…) so izgubili sijaj in svežino iz Rusije, kar se pozna pri pomanjkanju ustvarjalnosti. »Ne smemo zaspati na stari slavi. Kvalifikacije so nova zgodba, zato se moramo zbuditi. Če se ne uvrstimo na evropsko prvenstvo, bo katastrofa,« meni hrvaški kapetan Luka Modrić.