Na lanskem predobravnavnem naroku je predsedujoča okrožna sodnica Andreja Lukeš podvomila o tem, da duševno manj razvita obtožena razume, kaj pomeni priznati krivdo. Zato je zavrnila njeno prostodušno priznanje očitanega poskusa uboja 70-letne sovarovanke v zavodu Hrastovec in se izločila iz postopka. Spis je prevzel njen mariborski kolega Danilo Obersnel.

Sodni postopek obravnava incident v socialnovarstvenem zavodu Hrastovec, ki se je za oškodovanko M. Z. na srečo končal brez telesnih poškodb. Po neuradnih informacijah jo je 9. julija lani okoli 19. ure napadla njena 24-letna sostanovalka H. M. D. in jo poskušala zadušiti z vzglavnikom. Starejši ženski se je uspelo ubraniti napada, pobegniti iz sobe in se zateči k osebju zavoda. Ptujčanki so zdravniki odredili prisilno zdravljenje na zaprtem oddelku mariborske psihiatrije. Tožilstvo jo je obtožilo poskusa uboja, preiskovalni sodnik pa je odredil pripor.

Obtoženka je na svetu povsem sama. Ne v zavodu ne v priporu je ni obiskoval nihče. V rani mladosti se je znašla v rejniški družini, nato pa v različnih psihiatričnih ustanovah. Na mariborsko odvetnico Majo Praviček, ki jo zastopa po uradni dolžnosti, se je opazno navezala.

Komisija ugotovila bistveno zmanjšano prištevnost

Ker je duševni razvoj obtožene na ravni otroka, starega med devet in dvanajst leti, je Obersnel danes izpeljal zelo poenostavljen predobravnavni narok. Tožilka Metka Zupanc ji je skušala čim bolj razumljivo in laično razložiti, kaj ji očita, in je nato za primer priznanja krivde predlagala triletno zaporno kazen. »Ste razumeli?« je obtoženo vprašal sodnik. »Ne,« mu je odgovorila obtoženka, a dodala, da priznava dejanje in ga obžaluje. Na nadaljnje vrtanje sodnika je povedala, da se spominja, kako je oškodovanko dušila z vzglavnikom. »Jaz to štejem kot priznanje. Povedala je prostovoljno,« je razglasil Obersnel.

»Ne morem sprejeti odgovornosti za uspešno obrambo,« je ugovarjala Pravičkova in znova podvomila o pravilnosti priznanja. Prepričana je, da zapor ni primeren kraj za duševno manj razvito obtoženo, ki ima tudi neozdravljivo osebnostno motnjo. Zaradi teh zdravstvenih dejavnikov je komisija psihiatričnih izvedencev v svojem mnenju ocenila, da je H. M. D. očitano dejanje zagrešila v stanju bistveno zmanjšane prištevnost.

Zaradi obravnavnega kaznivega dejanja se Ptujčanka ne more več vrniti v Hrastovec. V priporu ji je nekdo pokazal sliko zaporniške sobe na Igu. Kar je videla, ji je bilo všeč. Sodnika je danes večkrat vprašala, kdaj bo prejela sklep, da sme iti na Ig predčasno prestajat kazen. »Papir dobiš do konca tedna,« ji je obljubil sodnik, potem ko ji je prisodil polovico krajšo kazen, kot jo je predlagala tožilka. S tem je obtoženo pravzaprav huje kaznoval. Ko bo zapustila zapor, ne bo mogla nikamor. Sodba še ni pravnomočna.