"Izvajamo še dodatne aktivnosti za preveritev obstoja uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Po vseh zbranih ugotovitvah bomo obvestili pristojno državno tožilstvo v Ljubljani," so v naknadnem pojasnilu zapisali na ljubljanski policijski upravi. Sprva so namreč sporočili, da niso potrdili razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja in zato tudi ne vodijo predkazenskega postopka.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so sicer v petek potrdili, da so policiji in Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavili poskus vplivanja na vodstvo UKC pri izbiri vzdrževalca opreme, ki so ga iskali z javnim razpisom. S klicem je želel vplivati "nekdanji visoki funkcionar" UKC, so navedli.

V UKC so pojasnili, "da je eden od članov vodstva UKC Ljubljana prejel klic, povezan z javnim razpisom, ki je bil tedaj v teku. Klical je nekdanji visoki funkcionar UKC Ljubljana, ki je skušal vplivati na odločitev o izbiri izvajalca pri vzdrževanju opreme. Zaposlenega v UKC Ljubljana je skušal prepričati, da cenejši ponudnik ni primeren za našo organizacijo, in je hvalil konkurenčno (dražje) podjetje."

Po še vedno neuradnih podatkih je v UKC v zvezi z izbiro vzdrževalca informacijske opreme klical Janez Zemljarič, ki je bil prvi direktor ljubljanskega kliničnega centra, in to v obdobju 1968-1973. Zemljarič se je na očitke odzval za POP TV. Sprva je poudaril, da je star že 90 let in ostro zanikal, da bi klical kogarkoli v UKC, čez nekaj trenutkov pa se je popravil in dejal, da se ne spomni, ali je res koga tja klical.

Klical na UKC, a ne ve koga in zakaj

Ko so ga na POP TV seznanili s prijavo na KPK in policijo pa je povedal, da je pred nekaj tedni tja klical, se pa ne spomni koga ali zakaj, zagotovo pa ne z namenom, da bi vplival na izbiro kateregakoli podjetja na razpisu.

Generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder je v izjavi za medije ob robu današnjega zaslišanja pred parlamentarnim odborom za zdravstvo o njegovi ministrski kandidaturi dejal, da Zemljariča osebno ne pozna in da z njim nikoli ni bil v stiku.

Na KPK pa so danes za STA potrdili, da so prejeli prijavo, ki se nanaša na poskus vplivanja na vodstvo UKC pri izbiri vzdrževalca informacijske opreme. "Prijava je trenutno v fazi predhodnega preizkusa, zato vam drugih informacij v zvezi s prijavo še ne moremo podati," so pojasnili.