Odbor državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor je z desetimi glasovi za in petimi proti podprl kandidaturo državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor Simona Zajca za novega okoljskega ministra. Če ga tudi v sredo podpre večina prisotnih poslancev, bo Zajc nasledil Jureta Lebna in postal šestnajsti okoljski minister v naši državi.

Kot je obljubil v današnji predstavitvi pred matičnim parlamentarnim odborom, se bo držal prioritet in časovnice, ki so jih na ministrstvu oblikovali še pod Lebnovim vodstvom. Prva zadeva, ki jo namerava Zajc poslati v parlament, pa ne bo nujno potrebna nova odpadkarska zakonodaja. »Prva stvar, s katero bomo prišli v parlament, je osvežitev gradbene zakonodaje,« je napovedal ministrski kandidat in pojasnil, da glede na evalvacijo na terenu leta 2017 sprejeti gradbeni trojček potrebuje nekaj popravkov. Zatem naj bi se lotili stanovanjske zakonodaje in ob vseh že pred leti obljubljenih ukrepih uvedli tudi državna jamstva za stanovanjske kredite državljanov.

Na področju okolja želi Zajc najprej prenoviti zakon o ohranjanju narave in med drugim urediti invazivne vrste vožnje v naravi ter dodatne odškodnine zaradi povzročanja škode po zavarovanih vrstah. Ob spreminjanju zakona o vodah kandidat SMC za okoljskega ministra napoveduje ukinitev izjem za gradnjo objektov, ki bi lahko vplivali na podtalnico, in zadolžitev vodnega sklada za sofinanciranje vodovodov in vodooskrbe v primerih, ko za to ni mogoče dobiti evropskega denarja. Zajc je v svoji predstavitvi napovedal še ukinitev plastičnih vrečk, odpiranje sicer komaj dobri dve leti stare dimnikarske zakonodaje pa tudi zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in še nekaj drugih ukrepov, ki jih je sicer obljubljal že Leben.