Po poročanju venezuelskih medijev sta na letališču v Caracasu pristala tovorno letalo antonov 124 in potniško letalo iljušin 62, na katerih je bilo okoli 100 ruskih vojakov in 35 ton tovora. Delegacijo vodi poveljnik ruskih kopenskih sil general Vasilij Tonkoškurov.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je minuli teden napovedal, da bo Rusija v prihodnjih dneh Venezueli, ki se je zaradi slabega vodenja znašla v hudi politični in gospodarski krizi, poslala več ton zdravil.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes opozoril, da ZDA ne bodo stale križem rok, medtem ko Moskva pošilja svoje vojake v podporo Madurovemu režimu. V telefonskem pogovoru z ruskim zunanji ministrom Sergejem Lavrovom je obsodil krepitev ruske vojaške navzočnosti v Venezueli, ki da podaljšuje politično krizo v tej južnoameriški državi.

Pompeo je še pozval Rusijo, naj preneha z nekonstruktivnim obnašanjem in podpre opozicijskega voditelja Juana Guaidoja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska in venezuelska vojska sta decembra lani izvedli skupne vojaške vaje v Venezueli. Rusija je na njih sodelovala z dvema strateškima bombnikoma tupoljev Tu-160, ki lahko nosita jedrsko orožje.

Rusija se je v venezuelski krizi postavila na stran predsednika Madura, ki se oklepa oblasti, čeprav je državo pripeljal na rob propada.

ZDA skupaj s številnimi evropski in latinskoameriškimi državami podpirajo opozicijskega voditelja Juana Guaidoja, ki se je pred dvema mesecema razglasil za začasnega predsednika države in se zavzema za nove predsedniške volitve.