»Na začetka ni bilo ravno najlažje, saj sem imela visoka pričakovanja, ki se niso ravno takoj uresničila. Kasneje sem preprosto prenehala razmišljati in se osredotočila na sebe ter uživala v tem, kar počnem. Tako kot vedno so vse boljši rezultati prinesli večjo samozavest in posledično tudi zmage,« je uvod sezone po povratku ocenila Ilka Štuhec.

Nato je mariborska šampionka spregovorila o tem, koliko ji pravzaprav pomeni druga zaporedna zlata medalja na svetovnem prvenstvu: »Ogromno, ker se je od enega do drugega svetovnega prvenstva zgodilo veliko. Nikoli se ni lahko vrniti po težki poškodbi in priti na najvišji nivo. Tako kot vedno so bila nihanja, seveda ne more biti samo dobro. Teren sem malo že poznala, pred smukom je bil tudi superveleslalom. Ne bom ravno rekla, da sem čakala na smuk, ampak sem preprosto vedela, kje in kdaj je čas, da se strgam s 'ketne'. Start je bil nižje, za vse je bilo enako, to je bilo pravilno, ker je že na tem delu na trenutke močno pihalo. Preprosto sem vedela, kaj moram narediti, zaupala sem vase, da odpeljem tako, kot se moram in to tudi naredila.«

Darja Črnko: Ko se Ilka odloči, se odloči

Zatem je o sezoni spregovorila še vodja ekipa, Ilkina mama, Darja Črnko: »Kot sem že povedala, sem pričakovala, da se bo Ilka malo dlje ogrevala, ampak ko se ona odloči, se odloči. Vesela sem, da se je to zgodilo že v Val Gardeni, ker ji je dalo nov zalet. Svetovno prvenstvo je bilo nato zgodba zase. Tisti superveleslalom in z malim zaostankom biti tako daleč zadaj, to me je kar malo potrlo, to moram priznati, ampak enostavno sem čutila, da Ilka hrani nekaj za takrat, za konec.«

Seveda je beseda kmalu nanesla tudi na stanje poškodbe, Štuhčeva je trenutno v prvi fazi, v prvih šestih tednih, ko se odpravljajo posledice poškodbe, torej modrice oziroma oteklino, prične pa se tudi razgibavanje kolena: »Zadnji pregled; v sredo je minilo dva tedna, odkar sem bila pri dr. Friedrichu, je pokazal, da se križna vez celi odlično in da operacija res ne bo potrebna, kar smo si seveda vsi močno želeli. Še vedno sem, kot vidite, malo robocop in še naslednje štiri tedne bom, ker ko je zadeva pretrgana in se operira, veš – zdaj je cela, zdaj drži. Pri neoperirani zadnji križni vezi pa je vse še bolj zakomplicirano, tudi v primerjavi s sprednjo križno vezjo. Nekako nikoli ne veš, kje si. Je zelo specifična poškodba in čeprav imamo smernice, morda res ravno ne tavamo, ampak je veliko stvari na občutek. Čuti se sicer super. Ne bom rekla, da gre po načrtu, ker jih nimamo in si enostavno ne upam reči, kdaj. Več o tem, kdaj lahko dam dol opornico in začnem malo trenirati, bo znano konec aprila, ob naslednji kontroli.« Sedaj je torej na vrsti čakanje, opornica pa pomaga Ilki, da bi se ji križna vez zarasla v čim bolj optimalni dolžini.

Grega Koštomaj in Anja Šešum ne bosta več del ekipe

Ni pa poškodba edina stvar, s katero se je morala v tem času spoprijeti dvakratna svetovna smukaška prvakinja, saj se je ob tem odločila, da bo prekinila sodelovanje s trenerjem Grego Koštomajem, prav tako ne bo več sodelovala s kineziologinjo Anjo Šešum. Tako Koštomaj kot Šešumova sta bila del ekipe Ilke Štuhec na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu leta 2017 in na letošnjem svetovnem prvenstvu v Areju, na katerih je osvojila naslova svetovne prvakinje v kraljevski disciplini.

»Ne bom rekla, da je za mano lahka sezona, v bistvu skoraj ena najtežjih. Vračanje po poškodbi, moja pričakovanja, nekaj nihanj, uspehi, na koncu tudi padec ... Ampak preprosto sem prišla do ene točke, na kateri potrebujem spremembo in zato sem se odločila, da v prihodnje ne bom več sodelovala z Grego in Anjo. Žal je šport takšen, da je potrebno včasih sprejemati velike in težke odločitve, to je bila definitivno ena izmed zelo, zelo težkih,« je s cmokom v grlu temo načela Štuhčeva in nadaljevala: »Grega in Anja sta bila z nami v ogromno trenutkih, skupaj smo preživeli veliko in res sem jima zelo hvaležna, ampak sedaj jima lahko zaželim le vse najboljše v nadaljevanju njunih karier.«

Konec kariere še ni bil na mizi

Z obema je Ilka sodelovala v najuspešnejši sezoni 2016/17, ki jo je končala tudi z osvojenim malim kristalnim globusom v smukaškem seštevku in seštevku kombinacije. Del ekipe ostaja serviser Aleš Sopotnik, ki je skrbel za zelo hitre Ilkine smuči na svetovnem prvenstvu v Areju in v Val Gardeni decembra lani, ko je osvojila dvojček zmag, konkurenco je na progi Saslong premagala na smuku in superveleslalomu.

Pogovori za zapolnitev mest v ekipi po besedah Ilke Štuhec že potekajo, vendar ni še čisto nič dorečenega, bo pa o spremembah športno javnost obvestila, takoj ko bo prišlo do dogovora. Sledila so tudi vprašanja o tem, ali je v tem težkem obdobju pomislila, da bi končala s kariero, na kar je slovenska šampionka odvrnila enostavno, »da zaenkrat še ni bilo tako hudo«. Predvidoma se bo vrnila v prihodnji sezoni, bodo pa potrebne določene spremembe, saj pred tem še ni bila poškodovana v spomladanskem delu, ko se sicer že veliko trenira.