Že tradicionalno je v glavnem mestu čas med 22. marcem, svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, svetovnim dnevom Zemlje, namenjen spomladanski akciji Za lepšo Ljubljano. Tudi letos bodo v sklopu akcije izbrali naj blok, v mestu pa se bodo zvrstile številne čistilne akcije, ki jih bodo pripravili turistična in druga ljubljanska društva, četrtne skupnosti in posamezniki oziroma skupine meščanov, ki jim je mar za okolje.

Čistili bodo svoje soseske

Čistilno akcijo so za soboto, 30. marca, že napovedali v četrtni skupnosti Rudnik, kjer bodo v organizaciji TD Barje udeleženci med drugim očistili območje ob Ižanski cesti od Jurčkove ceste do Hauptmanc, pa tudi spodnji del Peruzzijeve ulice in območje, kjer občina načrtuje center Barje. Prav tako bodo čistilno akcijo pripravili v četrtni skupnosti Moste. Tam bodo za lepšo okolico poskrbeli v torek, 16. aprila.

Čiščenju okolja se bodo med drugimi pridružili v javnem zavodu Mladi zmaji, ki bodo v sklopu akcije Očistimo Plato očistili šolsko igrišče Osnovne šole Zalog - Plata. Za lepšo Ljubljano se bodo zavzeli še v javnem zavodu Mala ulica, kjer so že minulo sobotno dopoldne pripravili gozdni sprehod na Rožnik, na katerem so se mladi udeleženci posvetili vplivu onesnaževanja na okoljske vode. Iz gozdnih materialov so lahko v soboto mladi na Rožniku sami ustvarili orodje za pobiranje odpadkov.

Zelišča v zameno za odsluženo posodo

V sklopu kampanje Rokavice gor!, v kateri na občini ozaveščajo o invazivnih tujerodnih vrstah, bodo ta mesec v ospredje postavili problematiko tigrastih komarjev. Za meščane pripravljajo aktivnosti, s katerimi jih bodo seznanili o načinih preprečevanja širjenja teh tujerodnih živali, ob tem pa jih 11. in 12. aprila med 11. in 18. uro vabijo tudi v Snagin Zbirni center na Povšetovi. Tam bodo namreč zbirali odsluženo posodo iz keramike, plastike ali kovine, v zameno zanjo pa bodo občani prejeli sadiko zelišča, ki odganja tigraste komarje. Obiskovalci bodo lahko brezplačno prevzeli tudi manjšo količino komposta Rastko (do tri kilograme), ki ga iz ločeno zbranih bioloških odpadkov pridelajo v RCERO Ljubljana.

V javnem podjetju Sanga ob tem pripravljajo še eno novost: na osrednji tržnici bodo odprli brezembalažno trgovino – samopostrežni prodajni avtomat Bert, kjer bo kupcem na voljo 18 tekočih izdelkov (denimo biološka čistila, šamponi in geli za telo, sokovi, prav tako več vrst olja in kisa), ki jih bodo lahko natočili v lastno povratno embalažo. To bo že drugi Bert v mestu, prvega so aprila lani postavili v Centru ponovne uporabe na Povšetovi.

Za zaključek čiščenje Ljubljanice

Hkrati bodo zelenjavnemu učnemu vrtu Rakova jelša in Gainemu vzorčnemu biovrtu na Ježici letos dodali še Medoviti vrt na Grbi, na svoj račun pa bodo prišli tudi grafitarji, saj jim bo občina namenila dve novi lokaciji za grafitiranje oziroma umetniške poslikave. Skupno bo tako v mestu urejenih štirinajst lokacij, kjer je grafitiranje dovoljeno, najnovejši bosta zid parkirišča ob stavbi Pešaki (Metelkova mesto) in zunanji zid pri hostlu Celica.

Akcijo Za lepšo Ljubljano bodo organizatorji že tradicionalno sklenili s temeljitim čiščenjem Ljubljanice. V soboto, 20. aprila, bodo v sodelovanju z Društvom za podvodne aktivnosti Vivera očistili Ljubljanico od Špice do Zmajskega mostu. Pri odstranjevanju odpadkov z dna mestne reke bodo tudi tokrat sodelovali potapljači, okoljevarstveniki, ribiči, gasilci, čolnarji, tudi reševalci. Na bregovih Ljubljanice v središču mesta bo ob tem potekal kulturni program, v zahvalo za skrb za čisto okolje pa bodo mimoidoči prejeli cvetoče lončnice in medovite rastline.