V preteklosti so mala in srednje velika podjetja vlagala predvsem v razvoj, inovacije, digitalizacijo in robotizacijo ter v izobraževanje zaposlenih, kar se jim zdaj obrestuje. Kljub obetavnim napovedim glede gospodarske rasti v Sloveniji pa pozorno spremljajo gospodarsko dogajanje na mednarodnem parketu in imajo za primer morebitne krize pripravljene tudi rezervne scenarije.

Zagotoviti ustrezno likvidnost

»Mala in srednje velika podjetja, ki predstavljajo hrbtenico slovenskega gospodarstva, se morajo osredotočiti na prihodnost in biti v luči morebitnih gospodarskih negotovosti na mednarodnih trgih pripravljena, da morda disciplino maraton zamenjajo za tek čez ovire,« je pred okroglo mizo opozorila Sanja Savič iz PwC Slovenija. Da bi podjetja uspešno prestala krizo, morajo spremljati stanje in identificirati morebitne nevarnosti ter prilagoditi poslovanje. »Pomembno je zagotoviti ustrezno likvidnost, med drugim z ustreznim načrtovanjem prihodkov in učinkovitim upravljanjem obratnega kapitala, in imeti pripravljen scenarij za primer velike spremembe,« je ob tem poudaril Primož Rozman iz PwC Slovenija.

Od udeležencev okrogle mize je bilo slišati, da nekatera podjetja, ki delujejo na mednarodnih trgih, gospodarskega ohlajanja v tem trenutku še ne čutijo. Vsi njihovi vodilni so poudarili nujnost vlaganja v raziskave in razvoj ter v zaposlene ter potrdili, da imajo za prihodnost pripravljenih več scenarijev, tudi za primer krize. Marko Lukič, direktor družbe Lumar IG, ki med drugim izdeluje montažne pasivne hiše, je povedal, da imajo naročil za leto in pol naprej ter da so se morali nekaterim trgom zaradi polnih zmogljivosti na drugih trgih odpovedati. »Res pa delujemo v gradbeništvu, kjer so cikli daljši. Zadnji pademo v krizo in tudi zadnji iz nje izidemo,« je dejal. Pomočnik direktorja družbe Elaphe, ki razvija električni pogon v kolesu vozila, Stanko Ciglarič je povedal, da na Kitajskem, ki je njihov glavni trg, za zdaj ne zaznavajo negotovosti v poslovanju. Prej nasprotno, pri čemer je prepričan, da na porast povpraševanja močno vplivata kampanja za čistejše okolje in spodbujanje električnih vozil. Opažajo pa, da so trenutno na trgu bolj previdni investitorji.

Ko malo ali srednje veliko podjetje zraste do te mere, da za nadaljnji razvoj in poslovanje potrebuje novo finančno injekcijo, se lahko odpravi v banko po kredit ali poišče investitorja, strateškega partnerja ali sklad lastniškega kapitala. Andrej Lasič, pomočnik uprave za korporativno in investicijsko bančništvo in direktor poslovanja s ključnimi komitenti pri Novi Ljubljanski banki, je povedal, da so razmere na trgu trenutno zelo ugodne za podjetja za pridobitev bančnih posojil. A kot so ugotavljali sogovorniki, se banke ne morejo tako hitro odzivati na potrebo po rasti in razvoju podjetij. vl