Mariborčana, 52-letna Jasna Brković in njen 46-letni soprog Dursum, sta si z zlorabo prostitucije prislužila dve leti oziroma leto in pol zapora. V kazen se jima všteva tudi čas, ki sta ga prebila v priporu, to je od 29. avgusta lani dalje. Oba sta krivdo priznala, s tožilstvom pa sta se pogajala tudi o možnosti prestajanja kazni na odprtem oddelku. Sodišče je glede višine kazni sledilo predlogu tožilca Bojana Avbarja, razjasniti je bilo treba le še višino premoženjske koristi, ki naj bi si jo pridobila s tem, ko sta med julijem 2017 in avgustom 2018 organizirala in vodila prostitucijo. Za zlorabo prostitucije je sicer zagroženih do dvanajst let zapora.

Koliko so dekleta res zaslužila?

Po mnenju tožilstva naj bi tri dekleta, ki so posel opravljala v Celju in Novem mestu, v omenjenem obdobju zaslužila več kot 90.000 evrov, medtem ko je obramba trdila, da gre kvečjemu za polovični znesek. Kot je že na predobravnavnem naroku poudaril zagovornik obtoženega Marko Štamcar, že iz obtožnice izhaja, da naj bi dekleta polovico zaslužka izročala obtoženima, včasih pa sploh nič. Sodišče je zato angažiralo izvedenca, ki je po pregledu dokumentacije ugotovil, da so dekleta v obravnavanem obdobju zaslužila 131.000 evrov. Ker pa za okoli 36.000 ni mogel z gotovostjo opredeliti, je ostal pri oceni, da so zaslužile najmanj 95.000 evrov. Če so polovico izročale obtoženima, je torej njun zaslužek slabih 48.000 evrov. Takšna številka je na koncu tudi obveljala, torej bo sodišče odvzelo premoženje takoj, ko bo to mogoče.

Da bi razjasnili, kolikšni so bili različni stroški, je sodišče pred izrekom kazni na prostor za priče povabilo tudi dekleta. V Novo mesto sta prišli Svitlana T. iz Ukrajine, sicer stanujoča v Mariboru, in Jasminka Z. iz Srbije. Prav prijazno, skoraj prijateljsko, sta se čez hodnik novomeškega okrožnega sodišča pozdravili z obtoženima. Pred sodnico sta povedali, da sta si zaslužek delili z Jasno, prav tako stroške za najem stanovanja in prevoze. Ostale potrebščine, od brisačk in kondomov do čistil naj bi večinoma kupovala Jasna, ki je poskrbela tudi za oglaševanje v Salomonovem oglasniku, sta pojasnjevali dekleti. Nista pa znali oceniti, koliko sta v obravnavanem obdobju sploh zaslužili, niti nista vedeli, če je kdo vodil evidenco.

Tudi do 18 strank na dan

Že policijska preiskava, v kateri so uporabili tudi prikrite ukrepe, je pokazala, da so šla dekleta, stara med 20 in 46 let, ki izhajajo večinoma iz socialno šibkejših okolij, v prostitucijo prostovoljno. Vprašanje je le, ali so se zavedala, da so dejansko žrtve, ki jih izkoriščajo. Brkovićeva nad njimi nista izvajala nasilja, nista jim vzela osebnih dokumentov, sta jih pa spravila v podrejeni položaj s tem, ko sta jim omejevala gibanje, jim določala delovnik in celo način, kako naj zadovoljita stranke. Dekleta, ki so se strankam predstavile kot Nina, Lea in Staša, so za storitve zaračunavala med 40 in 100 evrov, delala so vse dni v tednu. Samo v obdobju od marca do avgusta lani naj bi imela 1600 obiskov, v enem primeru celo 18 na dan.

Dursum Brković je že na predobravnavnem naroku obžaloval storjeno kaznivo dejanje. Trdil je, da je »nevede padel noter« in da si sploh ni mislil, da bi to, kar je počel, lahko bilo kaznivo. Dejal je, da sam od vsega skupaj ni imel materialnih koristi in da je zgolj tu in tam pomagal poiskati kakšno stanovanje. Do nenavadnega dogodka pa je prišlo na naroku sredi februarja, ko je bilo že pričakovati izrek kazenske sankcije. Obtoženka se je odločila, da bo kaj več povedala o sebi in okoliščinah, ki naj bi vplivale na višino kazni. Ker pa tega brez omembe svojih zdravstvenih težav ne bi mogla storiti, je njen zagovornik Michael Rotter predlagal izključitev javnosti, s čimer se je sodnica Melita Perko tudi strinjala. Kaj točno se je potem dogajalo za vrati dvorane, ni čisto jasno. Medtem ko je javnost čakala zunaj, so prihiteli reševalci, saj je očitno obtoženka potrebovala zdravniško pomoč.