Športna panoga navijaštvo se skupaj z navijaškim plesom v Sloveniji izvaja že približno dvajset let. »Začetki segajo v čase tekmovanj šolske košarkarske lige (ŠKL), kasneje so ustanovili Zvezo navijaških in pompon skupin, nekaj let kasneje pa zdajšnjo krovno Cheerleading zvezo Slovenije,« pojasni Maša Anžur, strokovna vodja in trenerka navijaškega plesa v T-Studiu, ki pod enim imenom združuje skupine v Ljubljani in Grosupljem.

Pravi, da v kategoriji prevladujejo ženske, a je panoga primerna tudi za moške. Skupine v Južni Ameriki imajo veliko moških plesalcev, dodaja in kot zanimivost pove, da ima letošnja slovenska članska pompon reprezentanca tudi moškega predstavnika.

Raznoliki in naporni treningi

»Znotraj navijaškega plesa ločimo tri zvrsti, in sicer jazz, hiphop in najbolj značilen performance, ki je znan po tem, da skupina pleše s cofi. Na začetku sezone v treninge vključujemo elemente gimnastike, akrobatike in baleta ter si predvsem prizadevamo, da se naučimo kaj novega in izpopolnimo svoje plesno znanje,« Anžurjeva opiše potek vadbe. Ko nastopi tekmovalna sezona, nadaljuje, se posvetijo piljenju koreografije ter kondicijski pripravi in moči.

»Vsakega skeptika sem pripravljena povabiti na svoj trening, da oddela sklop vaj za moč tako, kot to delajo naše plesalke. Uspešno odplesana koreografija namreč zahteva celovit trening, ki temelji na vzdržljivosti, moči, eksplozivnosti in veliki meri gibljivosti,« dodaja sogovornica.

Z vidika sodnika ali gledalca Anžurjevo navdušujejo plesalke in ekipe, ki znajo z nastopom pritegniti pozornost vseh prisotnih. To lahko vključuje popolno tehniko, izjemno gibljivost ali enostavno izjemno energičen nastop. Pojasni, da kot trenerka obožuje sodelovanje s plesalkami, ki se rade učijo in hočejo napredovati ter stopiti iz cone udobja, ceni njihov trud in samoiniciativo.

Aprila na SP v ZDA

V Sloveniji imamo okoli dvajset klubov, v katerih se ukvarjajo z navijaškim plesom, zato je konkurenca na tekmovanjih iz leta v leto močnejša. Najmlajše vadeče v T-Studiu obiskujejo prvi razred osnovne šole, medtem ko najstarejše tekmovalke stopajo v svoja dvajseta. Kar nekaj plesalk v Sloveniji, dodaja sogovornica, svojo plesno »kariero« nadaljuje vse tja do tridesetega leta.

V T-Studiu so izjemno ponosni na svoje plesalke, ki napredujejo iz leta v leto. Redno stopajo na stopničke na državni in evropski ravni. »Lani so naše ekipe prejele kar pet kolajn na finalu državnega prvenstva v navijaškem plesu, kar je velik uspeh glede na konkurenčnost v posameznih kategorijah. Zadovoljni smo, da so plesalke našega kluba tudi redne članice slovenske navijaške reprezentance, ki vsako leto aprila potuje na svetovno prvenstvo v ZDA. V klubu smo ponosni na izjemen napredek iz sezone v sezono, saj dekleta zorijo v čudovite plesalke,« dodaja Maša Anžur.