Domen Prevc je bil prvo slovensko ime pri osvajanju slovenskih stopničk v soboto in nedeljo. Potem ko je bil v soboto najboljši člen slovenske eskadrilje v napadu na tretje mesto ekipne tekme, je poskrbel za preplah. Takoj po doskoku mu je postalo slabo in je bil blizu tega, da zaradi dehidracije pade skupaj. Zdravniki so ga spravili k sebi, izpustil je slovesno podelitev za ekipno tekmo in se umaknil v hotel na regeneracijo, ki je bila učinkovita. »Naredil sem klasično napako, ker nisem pil vse dopoldne, nato sem žejo potešil le z vodo, v kateri ni bilo sladkorja. Da sem prišel k sebi, sem popoldne pil čaje in pomarančni sok,« je pojasnil Domen Prevc.

Domen Prevc vstal že ob 3.33

Danes je letel kot v transu, čeprav je zjutraj vstal že ob 3.33, saj ni mogel več spati, ker je v soboto popoldne spal dve uri in šel zvečer v posteljo že ob 21. uri. »Nisem se hotel premetavati po postelji in v roke sem vzel telefon, na katerem prebiram strani BBC News in Busniess Insider, športne novice pa pustim ob strani,« se je razgovoril Domen, ki je z drugim mestom znova dosegel vrhunsko uvrstitev, s katero je v delirij spravil navijače. »Ponosen sem, da sta mi uspela dva odlična poleta. Prvi je bil vrhunski in za uživanje, drugi malo manj. Zmotilo me je že to, da je voda stekla v zaletno smučino in so nastali takšni kanali kot na stezi za bob, zato sem moral zavzeti 'ziheraški' položaj v počepu, iz katerega ni bilo popolnega odskoka. Za nameček je bil v spodnjem delu vzgonski veter. Tako kot v Vikersundu za zmago so se tokrat številke seštele v mojo korist za drugo mesto,« je bil navdušen Domen Prevc, ki je izpolnil cilje izpred sezone, da je med najboljšimi petimi v posebnem točkovanju poletov (četrto mesto) in petnajstimi v skupnem seštevku svetovnega pokala (13. mesto). V naslednjih 14 dneh se bo pogovoril s trenerji in psihologi, da med sezono ne bo več takšnih nihanj. Posvetil se bo tudi študiju inženiringa poslovnih sistemov na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju.

Zajc se bo sproščal na motokrosu

Glede konstantnosti se bo Domen Prevc skušal zgledovati po Timiju Zajcu, ki je bil odličen peti. »Sijajen rezultat. Bil sem presenečen sam nad seboj, da sem imel na koncu še dovolj telesne in psihične moči za vrhunski rezultat. Planica je zdaj postala moja najljubša letalnica, saj se leti višje kot v Vikersundu. Ker so skoki individualen šport, nisem čutil bremena, da sem prvi človek reprezentance. Ne skačem za nikogar drugega, ampak le za zase in svoje rezultate,« je razlagal Timi Zajc, ki si bo vzel mesec dni počitka in se sproščal z vožnjo motorja za motokros, čeprav je na seznamu prepovedanih. »Moram delati tisto, kar imam rad. Če rad skačem s strehe, bom to pač počel doma,« je dodal Zajc.

Anže Semenič si je po ekipni tekmi želel, da bi slišal planiško himno Planica, snežena kraljica, ki jo je danes ob vsakem poletu čez 230 metrov Ansambel Saša Avsenika izvajal v živo, potem ko so se vso noč vozili s koncerta v Nemčiji. Semenič ni slišal planiške himne, ampak je osebni rekord popravil na 241 metrov. »Prvi skok je bil odličen, pri drugem me je znova neslo malo v desno, a konec sezone je bil odličen glede na težave, ki sem jih imel februarja. Na koncu zime sem zadovoljen z izkupičkom točk,« je menil Anže Semenič. Peter Prevc (19. mesto) ni imel težav, da je smuči usmeril v pravo smer, rad pa bi poletel še kakšen meter dlje. Ker ima dobro oko, je že pri 110 metrih vedel, da bo brat Domen letel zelo daleč. Malce ga je prestrašil brat Cene, ki je padel kot predskakalec, a se ni poškodoval in je sam zapustil iztek. Dve točki je osvojil še Anže Lanišek.

Nov planiški rekord je 252 metrov

Vodstvo tekmovanja je bilo danes končno dovolj pogumno, da je v prvi seriji dovolilo polete čez 230 metrov in rdečo črto 240 metrov. To je najbolje izkoristil Japonec Rjoju Kobajaši, ki je s poletom 252 metrov za pol metra izboljšal rekord planiške letalnice in za poldrugi meter zaostal za svetovnim. S tem je formalno potrdil popolno prevlado v svetovnem pokalu. Osvojil je veliki kristalni globus, malega za polete, s pokrom zmag novoletno turnejo, norveško turnejo in še Planico z denarno nagrado 20.000 švicarskih frankov. »Tudi samega sebe sem presenetil z rekordom. Odriv je bil dober, pod smuči sem dobil ugoden veter in resnično sem poletel daleč ter med poletom zelo užival. Z dosežki v letošnji sezoni sem presenetil tudi samega sebe. Ne bom pa razkril, v čem je skrivnost sanjske sezone,« je bil kratek 22-letni Rjoju Kobajaši, prvi Japonec z zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.