Xi, ki je že v soboto zvečer pripotoval v Monako, se bo danes sestal s knezom, kasneje pa bodo skupaj z delegacijama razpravljali o okolju in gospodarstvu.

Kitajski predsednik bo drevi odpotoval v kraj Beaulieu-sur-Mer v bližini Nice, kjer ga bo na večerji gostil Macron. Uradni obisk v Franciji bo Xi sicer sklenil v torek, ko se bo v Parizu srečal še z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerjem.

Evropsko turnejo je Xi začel z obiskom Italije, kjer je bila glavna tema gospodarsko sodelovanje. V okviru krepitve sodelovanja sta italijanski premier Giuseppe Conte in kitajski predsednik v soboto podpisala memorandum, s katerim se bo Italija pridružila kitajskemu projektu En pas, ena pot.

Zahodne zaveznice niso navdušene, da se Italija kot članica skupine najrazvitejših držav G7 pridružuje ambicioznemu kitajskemu projektu. V pobudi sodelujeta tudi članici EU Grčija in Poljska, medtem ko se druge bojijo, da bi Kitajska preko projekta dobila prevelik vpliv na stari celini.

Macron je med drugim dejal, da bi morale imeti države EU usklajen pristop do Pekinga, in se zavzel za sodelovanje, ki bo temeljilo na "duhu enakopravnosti in vzajemnosti".

Kitajski predsednik se sicer mudi v Evropi ravno v času, ko je Evropska unija objavila načrt v desetih točkah, ki predvideva bolj uravnotežene odnose s Pekingom, pri čemer poudarja, da je Kitajska tekmec unije in tudi njen največji trgovinski partner.